Zvláštní dvojka: mistr čachrů a přísný voják

Za okamžitou a razantní reakcí premiéra Andreje Babiše na schůzku ministra zdravotnictví Romana Prymuly s Jaroslavem Faltýnkem s velkou pravděpodobností není pouze porušení pravidel nouzového stavu o uzavřených restauracích a rouškách. O druhém muži vládního Hnutí ANO Jaroslavu Faltýnkovi je totiž známo, že je zákulisním hráčem české politiky, který s oblibou pokoutně vstupuje do záležitostí, které se ho kompetenčně netýkají, ale mohou mu přinést různé výhody.

I plukovník v záloze Prymula v minulosti čelil kritice za inkasování desítek milionů od firmy své dcery za údajně nepříliš prokazatelné konzultace a klinické studie.

Zvláštní dvojka: mistr čachrů a přísný voják. Co je spojuje? Bezpochyby mají rádi peníze.

Schůzky po hotelích

Faltýnek vstoupil v roce 2018 bez jakéhokoliv mandátu do výběrového řízení na provozovatele mýtného, kde šlo o miliardy a snažil se přesvědčit šéfa antimonopolního úřadu Petra Rafaje, aby vydal rozhodnutí ve prospěch dosavadního provozovatele, společnosti Kapsch.

Detektivové z NCOZ zaznamenali sledováním a odposlechy jeho dvě schůzky z 10. listopadu 2017 v brněnských hotelích. Při první se Faltýnek sešel v deset dopoledne v hotelu Holiday Inn s generálním ředitelem české pobočky Kapsch Karlem Faixem, jehož firma tehdy mýtné provozovala a chtěla i nadále.

Podle odposlechů se oba muži dohodli, že Faltýnek zařídí u Rafaje ovlivnění rozhodování ÚOHS ve prospěch Kapsche.

O hodinu později se Faltýnek sešel v hotelu Voroněž s Petrem Rafajem, kde mu podle policie tlumočil požadavky Kapsche. „Faltýnek Rafajovi řekl, že je třeba udělat to, co chce společnost Kapsch,“ píše se v příkazu k domovní prohlídce.

Podle policie začal Rafaj činit kroky ve prospěch Kapsche, přičemž oba muže podezřívá z korupce a zneužití pravomoci, dosud je ale z ničeho neobvinila. 
Podle detektivů setkání mezi Faltýnkem a šéfem ÚOHS zprostředkoval bývalý místostarosta městské části Brno-střed a nynější hlavní obžalovaný v tzv. kauze Stoka Jiří Švachula.

  Počet úmrtí překročil 19.000, nových případů opět přes 10.000

Když loni v březnu udělali kriminalisté domovní prohlídky mj. v sídle ÚOHS, v bydlišti jeho šéfa Petra Rafaje i v domově samotného Faltýnka, měli podle příkazu k těmto prohlídkám podezření z manipulací s miliardovou zakázkou na mýto.

Policisté z NCOZ při prohlídce u Rafaje doma našli ukryté zhruba dva miliony korun. Původ peněz Rafaj dostatečně nedoložil, proto mu je zabavili a dodnes mu je nevrátili. V bytě, kde v Praze bydlel Faltýnek, byly rovněž nalezeny v trezoru peníze, ale Faltýnek se hájil tím, že patří jeho partnerce.

Milionový příjem z Biovomedu

Prymula zase čelil podezření, že jako šéf hradecké nemocnice byl v konfliktu zájmů, když pobíral desítky milionů od farmaceutické společnosti Biovomed, jejíž jedinou jednatelkou byla jeho dcera Karolína. Měl je inkasovat za „přednáškovou činnost“ a „klinický výzkum“. Firma měla pracovat pro společnosti z celého světa.

Kritici upozorňovali, že nikdy nebylo zdokumentováno, za co peníze dostával.

Babiš se v souvislosti s Faltýnkovými aférami několikrát vyjádřil, že by už neměl kandidovat na místopředsedu ANO, ale protože mu byl obratný zákulisní vyjednavač potřebnější než čistý štít „antikorupčního hnutí“, nikdy proti němu razantněji nezakročil. Až teď.

Zdroj: https://www.novinky.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com