Zemana pustí z nemocnice, a ač má covid, jmenuje Fialu premiérem v Lánech

idnes.cz

Prezident Miloš Zeman jmenuje lídra koalice SPOLU, předsedu ODS Petra Fialu premiérem v neděli 28. listopadu v 11 hodin na zámku v Lánech, oznámil Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Původně to mělo být již v pátek, ale situaci zkomplikovalo, že má Zeman covid.

Kvůli tomu se ve čtvrtek večer vrátil do Ústřední vojenské nemocnice, aby dostal monoklonální protilátky. V sobotu bude Zeman znovu propuštěn z ÚVN.

Podle sdělení mluvčí nemocnice Jitky Zinke nemá prezident žádné příznaky onemocnění a byly mu bez komplikací podány protilátky.

Dodala, že je Zeman nyní v souladu s platnými hygienicko-protiepidemickými opatřeními v izolaci.

„Jsem rád, že pan prezident si uvědomuje závažnost situace, uvědomuje si nutnost, aby v České republice byla rychle jmenována vláda, která odpovídá výsledku voleb a bude mít důvěru v Poslanecké sněmovně,“ reagoval Petr Fiala na oznámení Hradu, že bude jmenován premiérem v neděli na zámku v Lánech.

Formu jmenování Fialy řeší Hrad s hygieničkou

Ovčáček na Twitteru napsal, že jmenování Petra Fialy proběhne „za dodržení platných hygienicko-epidemiologických opatření“.

Jak přesně to bude vypadat, když má Zeman covid-19 a měl by být v karanténě, nyní není jasné. Formu jmenování podle šéfa ODS Fialy řeší Hrad s hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou. „Bude postupovat v souladu s jejími doporučeními. Mělo by to proběhnou tak, aby nebylo porušeno nic, co je třeba zachovat. Podrobnosti neznám,“ řekl Fiala.

S prezidentem chce lídr občanských demokratů v Lánech mluvit o harmonogramu jmenování celé vlády. „Já myslím a bude o tom přesvědčovat pana prezidenta, že v zájmu všech je, aby tu co nejdříve byla nová vláda,“ uvedl šéf ODS. Má takovou představu, že do poloviny prosince by měla být nová vláda jmenována.

Jméno kandidáta STAN na ministra průmyslu a obchodu bude podle šéfa občanských demokratů známo nejpozději v pondělí dopoledne.

  Policie stíhá dalšího muže za hrozby vládě na sociální síti

STAN musí jiného člověka do vlády hledat kvůli tomu, že svou nominaci vzdal místopředseda hnutí Věslav Michalík kvůli nejasnostem kolem jeho podnikání.

Nabídku podle Seznamu dostal a zvažuje ekonom Filip Matějka z institutu CERGE-EI při Univerzitě Karlově. Loni v březnu jej STAN a Piráti společně navrhli do Ústředního krizového štábu.

Ústava nebrání jmenování na dálku

Prezident by mohl Fialu do čela vlády jmenovat i na dálku, písemně. Ústava tomu nijak nebrání. V článku 62 se píše, že prezident republiky jmenuje a odvolává předsedu a další členy vlády a přijímá jejich demisi, odvolává vládu a přijímá její demisi.

„Nevidím důvod pro odložení jmenování Petra Fialy premiérem. Jde to i distančně, stejně jako to šlo v případě přijetí demise Babišovy vlády. Stačí prokazatelně podepsat listinu. Nejsme v situaci, kdy si můžeme dovolit prodlevy,“ napsal také na Twitteru šéf senátní komise pro Ústavu Zdeněk Hraba.

Ve čtvrtek kancléř Vratislav Mynář oznámil, že v pondělí v 15 hodin začnou schůzky prezidenta Miloše Zemana s budoucími ministry, že první bude Ivan Bartoš a že kandidáti budou přicházet v abecedním pořadí.

O několik hodin později se ale Zeman musel vrátit do ÚVN, kterou přitom ve čtvrtek dopoledne opustil, a prezidentovi spolupracovníci zrušili veškerý jeho pracovní program.

Zdroj: https://www.idnes.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com