Policisté dnes budou měřit rychlost na stovkách úseků silnic

Na téměř 1000 místech v celém Česku budou dnes dopravní policisté kontrolovat rychlost vozidel. Seznam měřených úseků policie zveřejnila na webu. Do výběru lokalit, na které se dopravně bezpečnostní akce nazvaná Speed Marathon 2023 zaměří, se zapojila i veřejnost. Nepřiměřená rychlost patří k nejčastějším příčinám dopravních nehod.

Při celoevropské akci budou policisté měřit dodržování limitů rychlostí zejména na místech, kde typicky dochází k překračování maximální povolené rychlosti. „Jsou to také místa, která můžou být riziková pro nejzranitelnější. Tedy v obcích, úseky kolem škol, nemocnic, seniorských zařízeních či nákupních center. A také místa mimo obce, která jsou riziková. Například výjezdy z účelových komunikací či příjezdové cesty k nemovitostem,“ uvedl tento týden ředitel dopravní policie Jiří Zlý.

S výběrem rizikových míst pomáhala vybrat také veřejnost. Policisté dostali přes 7600 návrhů, kde řidiči nejčastěji porušují rychlost. Následně vybrali 995 míst, kde se bude dodržování předpisů kontrolovat.

Nepřiměřená rychlost patří k nejčastějším příčinám dopravních nehod. Za loňský rok byla hlavním důvodem nehody ve zhruba 12.000 případů, což je přes 15 procent všech dopravních nehod. Zároveň byla rychlá jízda příčinou více než 43 procent smrtelných dopravních nehod. Kvůli rychlosti za volantem loni zemřelo 180 lidí.

  Arenberger navrhne, aby se venku a uvnitř mohli sejít jen dva lidé

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com