Biden příští týden oficiálně oznámí svou opětovnou kandidaturu, uvádí média

irozhlas.cz

Americký prezident Joe Biden plánuje příští týden oficiálně oznámit, že se bude příští rok znovu ucházet o prezidentský úřad. Uvedla to dnes americká média s odvoláním na anonymní zdroje obeznámené se situací. Přesné datum nemohly s určitostí potvrdit, Biden se podle nich ale nejvíc kloní ke čtvrtku 25. dubna. V ten den uplynou přesně čtyři roky od chvíle, kdy oznámil svou kandidaturu do předchozích prezidentských voleb.

Osmdesátiletý Biden opakovaně uvedl, že se hodlá o druhé funkční období ucházet. S oficiálním oznámením ale podle poradců nespěchá, protože v rámci své strany nečelí žádné výrazné opozici. V primárkách Demokratické strany by šéf Bílého domu nyní čelil Robertu Kennedymu, synovci bývalého prezidenta Johna F. Kennedyho, a spisovatelce Marianne Williamsonové.

Prezident, který je již nyní nejstarší osobou zvolenou prezidentem v historii, se bude muset vypořádat nejen s obavami voličů ohledně své způsobilosti k výkonu funkce, i s pochybami svých spolustraníků, píše agentura AP. Demokraté v průzkumech veřejného mínění dávají najevo, že si nepřejí, aby Biden znovu kandidoval.

Pokud nicméně Biden skutečně kandidovat bude a demokraté jej navzdory pochybám zvolí za svého kandidáta, mohl by opět čelit republikánskému exprezidentu Donaldu Trumpovi, ale také například současnému floridskému guvernérovi Ronu DeSantisovi. Ten zatím kandidaturu oficiálně neoznámil, předpokládá se ale, že se o prezidentský úřad ucházet bude.

DeSantis se nyní podle agentury Reuters připravuje na zahraniční návštěvu Japonska, Jižní Koreje, Izraele a Británie. Cesta je oficiálně vedena jako obchodní, ale je všeobecně považovaná za pokus o vylepšení zahraničněpolitických vztahů před oznámením kandidatury, píše Reuters. V Japonsku a Jižní Koreji se DeSantis setká s ministerskými předsedy obou zemí, v Tel Avivu a Londýně pak se skupinou představitelů místních vlád a podnikateli.

Svou kandidaturu do prezidentské funkce dnes za republikány oznámil konzervativní rozhlasový moderátor Larry Elder. Podle agentury AP politicky nejvíc proslul v roce 2021, kdy tehdejší demokratický guvernér Kalifornie Gavin Newson čelil odvolání. Elder ze všech republikánských protikandidátů obdržel nejvíc hlasů, voliči ale nakonec Newsona podpořili a udrželi ho tak ve funkci.

  Joe Biden plánuje znovu kandidovat v prezidentských volbách

„Amerika upadá, ale tomuto úpadku se můžeme vyhnout. Můžeme vstoupit do nového amerického zlatého věku, ale musíme si vybrat vůdce, který nás tam dovede. Proto kandiduji na prezidenta,“ uvedl na twitteru Elder, který předtím svůj záměr kandidovat oznámil v pořadu Tucker Carlson Tonight na stanici Fox News.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com