Spojené státy posílají na Ukrajinu další vojenskou pomoc za 325 mil. dolarů

Spojené státy posílají na Ukrajinu další vojenskou pomoc v hodnotě 325 milionů dolarů (6,95 miliardy korun), včetně velkého množství munice, která má zemi vzdorující ruské agresi podpořit před očekávanou jarní ofenzívou. Dnes o tom informovalo americké ministerstvo obrany.

Agentura AP podotýká, že Pentagon se o konkrétním množství munice nezmiňuje, ale nový balík se podobá podobným dodávkám z nedávné doby, kdy Spojené státy poskytly Ukrajincům raketové systémy HIMARS, houfnice, rakety a protitankovou munici. Jde o vybavení ze zásob Pentagonu, a tak bude moci rychle zamířit na frontu. Nový balík obsahuje munici pro likvidaci překážek na cestách a silnicích, více než devět milionů nábojů pro malé palné zbraně, čtyři logistická podpůrná vozidla, náhradní díly a další techniku.

Tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov v pondělí upozornil, že je jen otázkou času, než bude ukrajinská armáda připravena na protiofenzívu. Pro její zahájení jsou klíčové dodávky ozbrojených vozidel a munice, řekl v rozhovoru pro AP.

Spojené státy další vojenskou pomoc ohlásily krátce před páteční schůzkou kontaktní skupiny pro Ukrajinu v Německu, na které zástupci více než 50 zemí projednají podporu Ukrajiny v nadcházejícím období. Kontaktní skupinu vytvořil přibližně před rokem americký ministr obrany Lloyd Austin s cílem lépe koordinovat vojenskou pomoc Ukrajině a výcvik jejích vojáků.

Podle zástupců Pentagonu má ohlášený krok Ukrajině pomoci připravit se na další postup poté, co se boje v zimních měsících soustředily hlavně na východě země v oblasti Bachmutu v Doněcké oblasti. Rusové už měsíce o toto město s Ukrajinci svádějí krvavou bitvu. Moskva okupuje asi polovinu Doněcké oblasti a dobytí Bachmutu by pro ni znamenalo odrazový můstek pro ovládnutí druhé poloviny.

Nynější balík vojenské pomoci je 36., který Pentagon Ukrajině poskytl od začátku ruské invaze loni v únoru. Hodnota americké vojenské podpory se tak blíží 36 miliardám dolarů, uvádí AP.

  Prezident Pavel ve východoukrajinském Dnipru jednal s oblastním šéfem

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com