Londýn žádá Německo o vydání hlídače brány britské ambasády podezřelého ze špionáže pro Rusko

irozhlas.cz

Německé úřady obdržely od Británie žádost o vydání nedávno zadrženého muže podezřelého ze špionáže pro Rusko na britské ambasádě v Berlíně. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informoval týdeník Der Spiegel, načež informaci potvrdila světovým zpravodajským agenturám braniborská prokuratura.

Žádost o extradici se týká britského občana Davida S., kterého zadrželi v srpnu v jeho bydlišti jihozápadně od Berlína. Před zatčením byl jedním z hlídačů brány britského velvyslanectví a podle německých vyšetřovatelů nejméně od listopadu 2020 spolupracoval s ruskými tajnými službami. Jaké informace jim měl poskytovat, není příliš jasné.

Podle Der Spiegel jej Německo nejspíše vydá ke stíhání v Británii, ačkoli podezřelý s takovým postupem nesouhlasí. Definitivní rozhodnutí zatím nepadlo, odpor ze strany německých úřadů se ale nečeká, uvádí týdeník. Prokurátor Marc Böhme nebyl schopen říci, jak dlouho by mohlo zvažování britské žádosti trvat, dodává agentura AP.

Případ Davida S. je jedním z množství kauz z poslední doby, v nichž Německo, Británie či jiná evropská země vznáší obvinění ze špionážní činnosti týkající se Ruska. V červnu například německá policie zatkla ruského vědce působícího na jedné z německých univerzit, který podle vyšetřovatelů přinejmenším od října 2020 pracoval pro ruské tajné služby. Jen krátce předtím šéf německé kontrarozvědky Thomas Haldenwang v rozhovoru uvedl, že Rusko je v Německu stejně aktivní jako za studené války.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

  Ruské dezinformace si nacházejí nové způsoby šíření navzdory zákazům, píše AP

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com