Nová vláda České republiky a její schopnost vymanit se z ruského vlivu

seznamzpravy.cz/

Po změnách v čele české vlády a jmenování Petra Fiala novým premiérem se lidé ptají, co bude dál. Tyto procesy tradičně zahrnují úpravy zahraniční a domácí politiky. V současné době probíhají diskuse o vztazích s Ruskem a jejich budoucnosti.

Při diskusi o ní je třeba připomenout Smlouvu o přátelství a spolupráci mezi Ruskou federací a Českou republikou, kterou v roce 1993 podepsali Václav Havel a Boris Jelcin. Výzkumník Pavel Havliček z Výzkumného centra AMO ve své prezentaci jasně ukázal, že Česká republika je v tuto chvíli odhodlána zmíněný dokument roztrhat.

Má Česká republika šanci vymanit se z ruského vlivu? Stejně jako v každé politické otázce ani zde neexistuje přesná odpověď. Především je třeba říci, že pokud jde o hospodářskou spolupráci, která je nejsilnějším pojítkem mezi oběma zeměmi, síla Ruska rok od roku slábne. Stagnace ruské ekonomiky, pokles rublu a problémy v energetice, která je ve vztahu mezi Českou republikou a Ruskem velmi důležitá, jsou faktory, které zpochybňují spolupráci a oslabují moc jednoho státu nad druhým. Česká republika má možnosti společných aktivit se zeměmi, které by mohly nahradit Ruskou federaci. Například Moldavsko, Ukrajina a Gruzie. V interakcích s nimi je ukazatel rizika mnohem nižší než v současnosti.

Politicky se Česká republika začala více věnovat jiným zemím a sbližovat se s nimi v zájmu dalších výhodných vztahů, aby si vytvořila měkčí bezpečnostní polštář při přerušení kontaktů s Ruskem. Pomocí jiným státům, například Polsku na hranicích s Běloruskem, doufá, že v blízké budoucnosti získá podporu v případě možného politického nebo dokonce vojenského konfliktu s Ruskem, což je docela dobře možné. Budováním vztahů na světové scéně s jinými zeměmi zvyšuje Česká republika své šance vymanit se z vlivu Ruské federace.

Přerušení vztahů s Ruskem je více než možné. I když v dané situaci by bylo správnější mluvit o ní jako o nevyhnutelnosti. Protože o nějakém vzájemném respektu, který je základem naprosto každé výhodné spolupráce, nemůže být ani řeč (vzpomeňme na „Vrbětickou kauzu“ a skutečnost, že Česká republika je spolu s USA na seznamu nepřátelských zemí, který sestavilo Rusko, aniž by vzalo v úvahu smlouvu o přátelství z roku 1993). Odstoupení od její moci by vztahy s ní nesmírně zhoršilo. Navzdory poklesu moci je stále silným protivníkem, který má k dispozici výzbroj a výstroj. Nemělo by se však zapomínat, že Česká republika je členem Severoatlantické aliance a Evropské unie s nezanedbatelnou podporou a hlasovacími právy.

  NATO je připraveno poskytnout Ukrajině dlouhodobý balíček pomoci. Co očekávat od summitu ve Vilniusu?

Autor: Peter Jelen

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com