Koruna v závěru týdne zpevnila k euru a oslabila vůči dolaru

seznamzpravy.cz

Koruna v závěru pracovního týdne mírně posílila k euru, oproti předchozímu závěru si polepšila o tři haléře na 25,41 Kč/EUR. Naopak vůči dolaru česká měna čtyři haléře ztratila a okolo 17:00 se její kurz pohyboval kolem hodnoty 22,52 Kč/USD. Vyplývá to z informací webu Patria Online. Pražská burza druhým dnem v řadě stagnovala.

Koruna v pátek k euru posílila až na 25,36 Kč/EUR, ale nakonec se vrátila nad hladinu 25,40 Kč/EUR. „Koruna v posledních dnech stáhla část ztrát, kterou jí přinesl strach z další vlny pandemie. V posilování bude koruna pokračovat za situace, že koronavirové napětí bude slábnout,“ míní ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Burzovní index PX v pátek klesl o 0,03 procenta na 1362,79 bodu. Dolů ho táhly hlavně Moneta, ČEZ a Komerční banka. Vyplývá to z údajů na webu burzy.

Pět z tuctu emisí ovlivňujících hodnotu indexu PX uzavřelo obchodování se ztrátou. Čtyři stagnovaly a zbylé tři posílily.

Nejvýraznější ztrátu zaznamenaly cenné papíry společnosti Photon Energy. Jejich cena klesla o 1,44 procenta na 41,20 koruny za kus.

Výraznější vliv na pokles burzovního indexu měla dvojice bankovních titulů a energetická společnost ČEZ. Emise banky Moneta odepsala 0,68 procenta a akcie Komerční banky zlevnily o 0,23 procenta. ČEZ uzavřel obchodování s kurzem 747,50 Kč za akcii, o 0,27 procenta níže než při ranním otevření burzy.

Růst naopak zaznamenala Kofola a dvojice rakouských finančních titulů. Akcie pojišťovny VIG dnes jako jediné zdražily o více než procento a uzavřely obchodování s cenou 623 Kč. Cenné papíry bankovní skupiny Erste zpevnily o 0,27 procenta. Akcie nápojářské společnosti Kofola si polepšily o téměř procento na 310 Kč za kus.

Kurz české měny:

Předchozí závěr Pátek kolem 17:00
Kč/EUR 25,44 25,41
Kč/USD 22,48 22,52
  Euro se propadlo na nové 20leté minimum vůči dolaru, blíží se paritě

 

Zdroj: Patria Online

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com