Babiš: Srbsko je připravené ČR darovat 100.000 dávek vakcíny Pfizer

irozhlas.cz

Srbsko je připravené Česku darovat 100.000 dávek vakcíny proti covidu-19 od společností Pfizer/BioNTech. Po dnešním jednání se srbským prezidentem Aleksandarem Vučičem to na twitteru uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Vučiče dnes v poledne přivítal v Kramářově vile. Jednat měli také o o ekonomické spolupráci či otázkách spojených s regionem západního Balkánu.

Tempo očkování proti minulému týdnu v Česku dál zpomaluje. Zdravotníci v úterý podali 78.317 dávek vakcíny, což bylo o téměř 3500 méně než před týdnem. Podobné zpomalení bylo patrné i v pondělí. Do úterního večera zdravotníci podali téměř 4,3 milionu dávek, plně očkováno je zhruba 1,125 milionu lidí. Podle Babiše dar umožní vakcinaci zrychlit.

Server Seznam Zprávy na konci dubna uvedl, že žádné z vakcín, které Česku slíbily na počátku dubna Slovinsko, Rakousko a Maďarsko, zatím nedorazily. Na přeposlání zhruba 80.000 dávek se země domluvily poté, co Česko nesouhlasilo s kompromisem na rozdělení dodatečných deseti milionů dávek v EU. Podle vyjádření úřadu vlády pro server se vše opozdilo a vakcíny jsou slíbeny do konce června. Slovenský premiér Eduard Heger také při dubnové návštěvě ČR přislíbil dar 10.000 dávek od společnosti Moderna.

Vučić se v úterý sešel s prezidentem Milošem Zemanem, hlavy států si vyměnily vyznamenání. Zeman se po jednání omluvil za alianční bombardování Jugoslávie v roce 1999. Požádal srbský národ o odpuštění. Česko podle něj tehdy hledalo spojence, s nímž by bombardování odmítlo, ale neúspěšně. To, že nakonec akci podpořilo, považuje za nedostatek odvahy. V čele vlády stál tehdy právě Zeman.

Vučić se v úterý setkal také s předsedy obou parlamentních komor. S předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO) mimo jiné hovořil o možném vstupu Srbska do Evropské unie nebo vakcinaci proti covidu-19.

Babiš Srbsko navštívil v únoru a vyslovil se tehdy pro vstup země do EU, stejně jako tehdejší ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Ten při své březnové cestě označil spolupráci se západním Balkánem a jeho budoucí integraci do EU za jednu z priorit české zahraniční politiky. Srbsko získalo status kandidáta členství v EU v roce 2012. První kapitoly přístupových rozhovorů s ním unie otevřela o tři roky později.

  Mohlo by se rozvolňovat rychleji, naznačil Arenberger

Český premiér při návštěvě Bělehradu také poukázal na to, že si v Srbsku občané mohou vybrat, kterou vakcínou se nechají naočkovat. Srbsko používá americko-německý preparát firem Pfizer a BioNTech, ruský Sputnik V a látku čínské společnosti Sinopharm.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com