Pavel považuje za problém, že se fondy vztahují jen na tři kraje

Prezident Petr Pavel považuje za zásadní problém, že na rozdíl od tří takzvaně strukturálně postižených krajů – Karlovarského, Moravskoslezského a Ústeckého – se například na Olomoucký nevztahuje žádný fond. Hlava státu to dnes řekla na briefingu při návštěvě Olomouckého kraje. Zmíněné tři regiony mohou čerpat peníze z dotačního programu Spravedlivá transformace. Pavel po jednání se zástupci kraje odjel na Jesenicko, kde se podle něj kumuluje nejvíce problémů Olomouckého kraje. S místními tam bude diskutovat o možnostech zlepšování životních podmínek v tomto horském okrese.

„Máme celou řadu území, která jsou hospodářsky a sociálně ohrožena, na které se žádné fondy, a zvláště evropské, nevztahují. Přitom tato území mají stejně závažné problémy jako strukturálně postižené kraje,“ prohlásil Pavel. S vedením kraje hovořil například o dopravní infrastruktuře, která je například na Jesenicku komplikovaná, či o tom, že se dlouhodobě nedostává peněz na údržbu silnic druhé a třetí třídy.

Při debatách s premiérem Petrem Fialou (ODS) či jednotlivými ministry Pavel zdůrazňuje, že je nutné se na problém dívat jinak než optikou tří strukturálně postižených krajů. Například z pozice obcí nebo obcí s rozšířenou působností. „V současné době si kraje, které tyto regiony a území mají, musí poradit samy, a to není rozhodně fér,“ míní prezident.

„Stejně myslím, že by bylo dobré udělat systém ve větším a lepším využití daní a výnosů z daní v těchto místech, protože i možné úpravy koeficientů by některým městům a obcím mohly pomoci se se strukturálními problémy lépe vypořádat,“ dodal Pavel.

Prezident dnes po jednání se zástupci Olomouckého kraje odjel na Jesenicko, kde má dnes odpoledne i v úterý na programu diskusi ze zástupci samospráv a místních spolků nebo debatu s veřejností. „Hlavní pozornost věnovaná Jesenicku není náhodná, protože právě Jesenicko je tím územím, kde se kumuluje nejvíce problémů kraje. Jsem rád, že se tam mohu setkat se skupinou lidí, kteří reprezentují řekněme tu aktivní část populace, která se snaží bojovat s trendem odchodu kvalifikovaných lidí z regionu,“ uvedl Pavel.

  Ukrajina nechce členství v EU zadarmo, řekl Pavel po setkání se Zelenským

Hlavním tématem návštěvy Jesenicka bude podle prezidenta problematika zlepšování životních podmínek v tomto okrese, aby z něj lidé neodcházeli, ale naopak zůstávali a zakládali menší a perspektivní firmy. Jesenicko dlouhodobě vykazuje nejvyšší nezaměstnanost v Olomouckém kraji. V září tam činil podíl nezaměstnaných osob 4,2 procenta, v celém kraji byl 3,4 procenta.

Dalším tématem dnešního jednání s olomouckým hejtmanem Josefem Suchánkem (Piráti a STAN), radou kraje a předsedy zastupitelských klubů byl například přechod z ústavní péče na péči více rodinnou.

Návštěvu v Olomouckém kraji otevřel Pavel diskusí se studenty FF UP

Pavel dopoledne zahájil návštěvu kraje za mimořádně vysokého zájmu studentů na Filozofické fakultě Univerzity Palackého (FF UP). Aulu se zhruba 200 místy studenti obsadili podle děkana fakulty Jana Stejskala za několik minut po spuštění rezervace. Zaplněna aula byla podobně 17. října, kdy se fakulta připojila k celodenní stávce.

Studenty zajímala politická témata týkající se západního Balkánu, Číny, ale i financování vysokých škol. „Jsem přesvědčen o tom, že je čas na velkou debatu na toto téma,“ řekl prezident k financování vysokých škol. „Práce na takto složitých problémech, které narážejí na rezistenci systému, nemůžeme iniciovat snahou o změnu uvažování členů toho systému, ale měli bychom na to pracovat zvenku. Připravit odborníky, kteří nejsou součástí ministerstev a státem řízených institucí, připravit mechanismus tak, jak by asi měl fungovat. Paralelně s tím je třeba přesvědčit kritickou část veřejnosti, že je toto cesta, kterou chceme jít, a tím vytvořit i tlak na stát, politiky, kterým nakonec nic nezbude než jít touto cestou,“ uvedl Pavel.

Podle prezidenta se v českém školství podařilo v minulosti udělat některé pozitivní kroky na úrovni základního a středního školství, avšak vysoké školství zůstalo v pozadí. „Trendy bohužel nevypadají úplně příznivě. A i když nedošlo ke snížení financí, tak nedošlo ani k jejich navýšení. A vzhledem k inflaci a dalším vlivům je vlastně trend negativní. Což nekoresponduje s tím, že bychom chtěli, aby vzdělávání bylo v naší zemí jednou z prvních priorit, protože bez toho, že budeme mít společnost, která bude vzdělaná, tak nebudeme schopni udržet krok,“ uvedl Pavel. Podle něj se proklamace zatím neodráží v praxi. Prezident upozornil na to, že problém českého vysokého školství je třeba řešit bez zbytečného odkladu, protože jinak Česku hrozí, že mu v mezinárodním srovnání ujede vlak.

  Lipavský ocenil přístup Jordánska k uprchlíkům, očekává rozšíření spolupráce

Padl i dotaz na výrok ministryně obrany Jany Černochové (ODS) ohledně vystoupení z OSN kvůli přijaté rezoluci k dění na Blízkém východě. Podle prezidenta není nic špatného na kritických názorech, které společnost posouvají dál. „Jakkoliv můžeme vnímat OSN jako těžkopádnou a dnes v konkrétních případech paralyzovanou, a to především v zahraničně-politických a bezpečnostních tématech s ohledem na právo veta stálých členů Rady bezpečnosti, řešením není vystoupit, řešením je, hledat cesty, jak tu organizace zefektivnit,“ uvedl prezident.

Slovenští studenti se dotazovali na Pavlův názor na směřování Slovenska. Pavel řekl, že se dostává do složité situace, v níž se nechce kriticky vyjadřovat o vnitřní záležitostech suverénní země. Doufá však, že vyhrocená rétorika byla pouze součástí předvolební kampaně a spolupráce obou zemí bude otevřená a jednotná. „Pokud půjdeme každý jinou cestou, tak si rozhodně uškodíme. V takto složitém prostředí jakékoliv rozdíly mezi námi budou hned využity proti nám,“ uvedl prezident.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com