Zajali jsme izraelského generála, chlubí se Hamás. Na fotce je Putinův kmotr

Teroristé z Hamásu prohlásili, že jim do rukou padl vysoký izraelský důstojník, generálmajor Jicchak Brik. Doložit to měla fotografie muže se zoufalým výrazem a s pouty na rukou. Na snímku ale je bývalý ukrajinský poslanec obviněný ze zrady a posléze vyměněný do Ruska Viktor Medvedčuk.

Palestinské teroristické hnutí Hamás oznámilo, že zajalo izraelského generálmajora Jicchaka Brika, který měl vést přípravu obranných sil židovského státu na pozemní operaci v Pásmu Gazy. Brik se účastnil jomkipurské války a mnoho let působil na komisariátu vojenského ombudsmana izraelské armády. V posledních letech figuroval jako vojenský expert zastávající poměrně tvrdé postoje, které, jak se ukázalo, nebyly od věci. V květnu 2022 například tvrdil, že izraelská armáda není připravena na válku. Jak se po 16 měsících ukázalo během útoku Hamásu na izraelské území, nebyl daleko od pravdy.

Již v sobotu se začaly některé účty na sociálních sítích chlubit tím, že respektovaný izraelský důstojník padl do rukou palestinských teroristů. Zajmout ho měly Brigády Izz ad-Dína al-Kassáma, tedy polovojenská větev skupiny Hamás. Senzační oznámení si ihned získalo velkou odezvu v propalestinských kruzích. Informoval o něm ale například také ukrajinský web News Obozrevatel, či telegramový účet Insider UA, ač ze zcela jiných důvodů.

Ukrajinci si příspěvku nevšimli náhodou. Byl totiž provázen fotografií osobnosti neblaze proslulé po celé jejich zemi. Na fotografii zachycující údajného izraelského generála je ve skutečnosti známý proruský politik s úzkými vazbami na ruského prezidenta Vladimira Putina, jehož dceři měl jít dokonce za kmotra, bývalý poslanec ukrajinského parlamentu, Viktor Medvedčuk.

Medvedčuk, který byl od května 2021 v domácím vězení kvůli obvinění ze zrady, se po začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu pokusil uprchnout, ale v dubnu 2022 byl zadržen. Z jeho zatčení také pocházejí zmíněné fotografie. Ukrajinský zrádce byl nakonec s Rusy vyměněn za řadu ukrajinských válečných zajatců, včetně některých obránců oceláren Azovstal v Mariupolu. Sám se nyní v Moskvě pokouší konsolidovat proruskou ukrajinskou scénu. Experti mu ale mnoho šancí na úspěch nedávají.

  Pobřežní stráž USA uvedla, že v troskách Titanu našla zřejmě lidské pozůstatky

Jak se fotka pochybného politika ocitla v roli izraelského armádního experta a vojáka, není jasné. Žádné oficiální ani ověřené zprávy zajetí generálmajora Brika však dosud nenasvědčují.

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com