Městem Sergijev Posad u Moskvy otřásl výbuch, jedna ze zraněných zemřela

Ruským městem Sergijev Posad asi 50 kilometrů od Moskvy dnes otřásl silný výbuch v pronajatém skladu s pyrotechnikou v areálu místní továrny na optické přístroje pro civilní i vojenské účely. Příčina exploze je dosud neznámá. Úřady hlásí šest desítek zraněných, dalších osm lidí je považováno za nezvěstné, uvedla stanice BBC na svém ruskojazyčném webu. Jedna ze žen, hospitalizovaných na jednotce intenzivní péče, podlehla svým zraněním, uvedla večer agentura Interfax s odvoláním na místní radnici.

„V tuto chvíli je 60 zraněných. Zatím se pohřešuje osm lidí. Rozebírání sutin pokračuje, ale dosud se nenašli žádní mrtví. Jedna žena zemřela na jednotce intenzivní péče,“ uvedl starosta Dmitrij Akulov v sociálních sítích.

Výbuch nastal podle gubernátora Moskevské oblasti Andreje Vorobjova ještě dopoledne. Záchranáři na místě prohledávají sutiny, zda pod nimi nejsou lidé.

Lékařskou pomoc podle gubernátora potřebovalo 56 osob, z nichž 30, včetně šesti na JIP, muselo být hospitalizováno. Ministerstvo zdravotnictví podle BBC informovalo o 25 hospitalizovaných, dalším 23 raněným prý stačilo ambulantní ošetření.

Na fotografiích a videích v ruských médiích je vidět vysoký sloup dýmu stoupající nad městem. Výbuch byl tak silný, že tlaková vlna vyrazila okna v domech v různých čtvrtích.

Příčina exploze není zatím jasná. Na některých telegramových kanálech se podle portálu Meduza spekuluje o dronovém útoku. Agentura TASS ale uvedla, že za neštěstím je „lidský faktor“ a nedodržení „technologických procesů“ a že na místě pracují vyšetřovatelé.

Výbuch zcela zničil sklad s pyrotechnikou, kterou využívala soukromá firma k pořádání ohňostrojů u příležitosti oslav. Výbuch poškodil i část továrny, včetně kotelny, která zásobovala široké okolí teplou vodou, a rozbil okna budov v okolí, včetně dvou desítek paneláků, dvou škol a sportovního zařízení, uvedl portál BBC News ve svém ruskojazyčném vydání.

  Stoltenberg: Země NATO dodají Ukrajině více zbraní, válka může trvat měsíce

Zasažená továrna je podle komentáře ruského novináře a politického analytika Stanislava Belkovského předním dodavatelem optických a elektronických přístrojů, které využívají ruské silové struktury. Továrna podle něj vyrábí například optiku střelných zbraní (puškohledy), zařízení sloužící k navádění střel a raket, dalekohledy či přístroje pro noční vidění. V továrně byla po explozi nařízena plošná evakuace.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com