Krvavé ruské diamanty

Jednání o uvalení sankcí na ruský diamantový průmysl probíhají od začátku invaze v plném rozsahu. Prodej diamantů tvoří významnou část ruského vývozu, a tím významně přispívá do ruského rozpočtu, čímž sponzoruje válku proti Ukrajině. Zemím skupiny sedmi se však podařilo dosáhnout v této otázce konsenzu a oznámily svůj záměr zavést omezení na diamanty vyrobené v Rusku k 1. lednu 2024.

Během válečného roku 2022 se Rusko obohatilo o 3,8 miliardy dolarů z prodeje diamantů a leštěných diamantů. Prodej energetických nosičů nepochybně přináší do ruského rozpočtu mnohonásobně více peněz, ale role tohoto odvětví ve válce proti Ukrajině není nepřímá, nýbrž přímá. Společnost Alrosa, která se zabývá těžbou a zpracováním diamantů, zaštiťuje jednu z lodí Černomořské flotily vyzbrojenou raketami Kalibr. Právě těmito raketami Rusko opakovaně ostřeluje civilní obyvatelstvo Ukrajiny, zejména centrum Vinnycji, energetická zařízení a obilné terminály.

Uvalení sankcí na ruský diamantový průmysl je důkazem silné podpory Západu Ukrajině. Země skupiny sedmi (Spojené státy, Kanada, Japonsko, Německo, Velká Británie, Itálie a Francie) představují 70 % celosvětové poptávky po diamantech. Je také známo, že sankce proti ruským diamantům projednávala společně se skupinou sedmi Belgie, která má v Antverpách jedno z největších světových center obchodu s diamanty. Je pozoruhodné, že na začátku války byla Belgie proti uvalení sankcí s poukazem na ztráty pro evropskou ekonomiku.

Nicméně i když je uvalení sankcí proti tomuto odvětví již velkým pokrokem, nemělo by se zapomínat, že Rusko se naučilo omezení obcházet pomocí mezer v legislativě a pomoci třetích zemí. Rusko například může prodávat diamanty smíšeného původu – zčásti přírodní, zčásti vypěstované v laboratoři. Nebo může prodávat surové diamanty do třetích zemí, například do Indie, odkud budou pokračovat ve své cestě.

Prodeji ruských diamantů mohou pomoci zabránit speciální přístroje, které určí pravděpodobný původ diamantů pomocí analýzy stopových prvků nebo pomocí nanoznačení, které nelze odstranit ani po vybroušení drahokamu. Jak poznamenal list Financial Times, společnost Spacecode technologies může v blízké budoucnosti otestovat prototyp takového zařízení.

  USA, Británie, Kanada a EU oznámily další sankce vůči Lukašenkově režimu. Požadují ochranu lidských práv

Začátek byl učiněn, ale klíčem k úspěchu protiruských sankcí je následný proces monitorování provádění omezení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com