Rusko prohraje, pokud ukrajinská protiofenzíva uspěje, míní Zelenskyj

Rusko prohraje válku proti Ukrajině, pokud nynější ukrajinská ofenzíva uspěje, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru s americkou televizí NBC. Zprávy z fronty jsou „celkově pozitivní, ale je velice těžko“, Rusové bojují zoufale, připustil Zelenskyj. Věří však, že pokud Kreml v této bitvě prohraje, prohraje nakonec i celou válku.

„Náš hrdinný lid, naši vojáci na frontové linii narážejí na velice tvrdý odpor. Protože pro Rusko prohra v tomto střetu s Ukrajinou aktuálně znamená prohrát válku,“ řekl Zelenskyj v rozhovoru poskytnutém v sídle prezidentského úřadu v Kyjevě několik dní po zahájení ukrajinské protiofenzívy.

Její úspěch může být rozhodující nejen pro Zelenského naděje na osvobození okupovaných území země, ale i pro udržení podpory spojenců, kterou by mohly oslabit potíže na bojišti a komplikace v jejich domácí politice, poznamenala televize. Kyjev zatím ohlásil dílčí postup, ale nikoliv prolomení ruských linií na jihu a východě země.

Ruské obraně podle Zelenského také pomohly průtahy v dodávkách západních zbraní, jako jsou moderní stíhačky. Bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa a floridského guvernéra Rona DeSantise, kteří jako kandidáti na příštího amerického prezidenta zpochybňují další vojenskou pomoc Kyjevu, pozval na Ukrajinu. Varoval také, že případná porážka jeho země by znamenala pouze to, že v budoucnu propukne ještě větší konflikt s Moskvou.

ČTK

  Ruští podnikatelé se zbavují hotelů v Karlových Varech. Sankce obchází majetkovými převody

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com