Rusko ztratilo za měsíc bojů o Avdijivku 10.000 vojáků, tvrdí Zalužnyj

Rusko za měsíc bitvy o Avdijivku v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny přišlo o asi 10.000 vojáků, uvedl dnes velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj. Zda se jedná o mrtvé, nebo i zraněné a zajaté, neupřesnil. Nesdělil ani to, o kolik vojáků v boji o toto město přišla ukrajinská armáda. Moskva se k jeho tvrzení nevyjádřila, podle agentury Reuters dnes tvrdila, že její vojáci zmařili ukrajinský pokus o vytvoření předmostí na levém břehu řeky Dněpr v Chersonské oblasti.

„Měsíc urputných bitev, vytrvalosti a vítězství našich obránců, kteří nadále hrdinně drží obranu,“ napsal na facebooku Zalužnyj, který dále informoval o zničení více než 100 nepřátelských tanků, 250 obrněných vozidel, přibližně 50 dělostřeleckých systémů a sedmi letadel Su-25. Velitel ukrajinské armády svá slova nijak nedoložil a stanice BBC na svém ruskojazyčném webu podotkla, že tyto údaje nemůže ověřit. Ruské ministerstvo obrany situaci ohledně ztrát během ofenzívy na Avdijivku nekomentovalo.

Průmyslové a strategicky důležité město leží poblíž frontové linie de facto od roku 2014, kdy na východě Ukrajiny vypukl ozbrojený konflikt mezi Moskvou podporovanými separatisty a ukrajinskou armádou, přičemž Ukrajinci tam vybudovali silné obranné linie. Rusové se snaží Avdijivku, která je někdy označována jako vstupní brána do nedalekého okupovaného Doněcku, dobýt od začátku své invaze. Před několika týdny tam ruské síly zahájily ofenzívu a boje zesílily. Ukrajinci v posledním měsíci museli o něco ustoupit, ale zdá se, že jejich obrana zatím ruskému náporu odolává, poznamenala dnes agentura AFP.

Ruské ministerstvo obrany dnes naopak hlásilo zmaření ukrajinské snahy o vytvoření předmostí na levém břehu řeky Dněpr v jižněji položené Chersonské oblasti. Ruské prohlášení podle Reuters hovořilo o několikanásobných ukrajinských pokusech o vylodění s cílem vytvořit předmostí, přičemž podle Moskvy Kyjev přišel za týden o 500 vojáků. Ani toto tvrzení nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů.

  Maďarský parlament ratifikoval přistoupení Finska k NATO

Americký Institut pro studium války (ISW) ve svém posledním přehledu o vývoji situace na bojišti uvedl, že ukrajinské jednotky rozšiřují své pozice na levém břehu Dněpru a přinejmenším na dvou místech přerušily ruským silám dopravu po silnici mezi obcí Olešky a městem Nova Kachovka, které leží přibližně 50 kilometrů severovýchodně od Chersonu.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com