„Každý úspěch Ruska je naším neúspěchem“. Český prezident vyzývá k pokračující podpoře Ukrajiny.

Situace na bojišti v rusko-ukrajinské válce nedovoluje hovořit o vojenské převaze Kyjeva a čas nyní hraje ve prospěch Moskvy.

Toto prohlášení pronesl prezident Petr Pavel na konferenci „Diplomacie a bezpečnost“, která se konala 9. listopadu. Poznamenal, že jednání mezi oběma znepřátelenými stranami by mohla začít příští rok, ale nyní by měl Západ pokračovat v podpoře Ukrajiny.

„Příští rok možná dojde k nějakým zárodkům jednání, protože vývoj nenasvědčuje tomu, že by ukrajinská strana získala vojenskou převahu. Čas nyní hraje ve prospěch Ruska, které má silnější mobilizační základnu, pokud jde o živou sílu. Tím, že získá čas, bude také moci doplnit své zásoby materiálu, který mu dlouhodobě chybí. Vidíme masivní dodávky ze Severní Koreje, vidíme pokusy o obcházení sankcí,“ předpověděl budoucí stav věcí na Ukrajině Peter Pavel.

Český prezident dobře ví, o co jde a o čem mluví. Po dlouhé cestě, kdy získal zkušenosti v nejvyšších funkcích jak v České republice (náčelník Generálního štábu Armády ČR), tak na mezinárodní úrovni (předseda Vojenského výboru NATO), si je Petr Pavel dobře vědom, k čemu může vést pasivita v bezpečnostních otázkách.

Bezpečnost Evropy dnes spočívá na ukrajinské půdě, v konfrontaci Ukrajinců s moskevskou hordou.

Podle českého prezidenta je zřejmé, že Rusko se snaží konflikt co nejvíce prodloužit. Prezident se také domnívá, že Kreml čeká na výsledky amerických prezidentských voleb, které se mají konat příští rok.

Výsledek těchto voleb může podle názoru Kremlu otřást ochotou Spojených států (a tedy i jejich spojenců) pomoci Ukrajině, zejména dodávkami zbraní.

Prezident Pavlo znovu upozorňuje, že Západ musí i nadále podporovat ukrajinský lid.

„Situace není jednoznačně pozitivní. Pozitivní by pro Ukrajinu mělo být to, že jsme na její straně a měli bychom ji podporovat v dosažení jejích cílů. Z naší strany nám nezbývá nic jiného, než Ukrajinu tvrdošíjně podporovat,“ uvedl český prezident.

  Rusko uplatňuje mezinárodní terorismus na СMM OBSE

Poznamenal, že Západ bude nucen tak činit „do té doby, než se Ukrajinci sami rozhodnou o svém dalším postupu“.

Na závěr Petr Pavel zdůraznil to nejdůležitější a zopakoval to, co již mnohokrát řekl: „Jakýkoli úspěch Ruska bude znamenat náš neúspěch“.

Snad právě tato věta, která vyjadřuje postoj českého vůdce i většiny českého národa, by měla být hlavní prioritou všech evropských vlád.

Je zřejmé, že ukrajinský lid, který dnes brání svou svobodu a nezávislost, brání celou Evropu před invazí „ruského světa“.

O tom, jak vypadá moskevský svět, se mohl každý přesvědčit na zmrzačených ukrajinských městech po jejich obsazení raziči.

Obyvatelé České republiky si také dobře uvědomují, co je to „ruský svět“. „Pomocná ruka“ Kremlu, podaná v roce 1968 v podobě armády a sovětských tanků v pražských ulicích, která potlačila Pražské jaro, je v povědomí současných Čechů stále živá.

A jako připomínku toho, kdo je kdo, pro ty, kteří možná zapomněli nebo zapomněli, připomeňme rok 2014, události ve Vrběticích v České republice.

Český prezident vyzval svět k pomoci Ukrajině a svět by měl naslouchat. Dnes pro mírové zítřky.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com