Evropa odmítá ruskou ropu

byznys.ihned.cz

V neděli 5. února vstoupilo v platnost embargo na dovoz ruských ropných produktů do Evropské unie.

To znamená, že ruská motorová nafta (tvoří téměř polovinu veškerého dovozu do Evropy) nebude dodávána do EU, a to ani po moři.

Je důležité poznamenat, že se jedná o druhou část tzv. sankčního olejového balíčku. Od 5. prosince tak vstoupilo v platnost embargo na dovoz ropy a nyní jsou na řadě restrikce na ropné produkty.

Zároveň je třeba říci, že pro Českou republiku existuje výjimka z výše uvedeného pravidla. Podle ní lze do země dovážet motorovou naftu z ruské ropy z některých dalších zemí EU.

Takovým by mohlo být například Slovensko, kam lze dál dodávat ruskou ropu ropovodem Družba.

Tato výhoda platí do konce letošního roku. To umožní české ekonomice přizpůsobit se situaci a vládě určit možnost nahrazení ruského energetického zdroje.

Navzdory výhodám však v české společnosti, zejména mezi řidiči, panuje s inovacemi určitý neklid.

Pravda, podle zástupců státní firmy Čepro (která skladuje ropné produkty i pro Státní úřad hmotných rezerv) by se čeští motoristé neměli nedostatku motorové nafty obávat.

„Garantujeme, že na trhu bude dostatek pohonných hmot,“ uvedl mluvčí Čepra Marek Roll s tím, že zhruba polovina nafty spotřebované v tuzemsku prochází systémem Čepro.

„Bez nákupu ruské motorové nafty jsme zvýšili dovoz o více než 50 % ve srovnání s loňským rokem. Dlouhodobě rozšiřujeme portfolio dodavatelů ze zemí EU, mimo Českou republiku jde především o dodavatele z Německa, Polska a Rakouska,“ vysvětlil Roll.

Zároveň dodal, že před válkou na Ukrajině Evropská unie dovážela zhruba polovinu ropných produktů, které spotřebovala, z Ruska.

„Nyní jsou tyto dodávky nahrazovány dovozem z jiných zemí díky měsíční snaze najít náhradu. Pokud tedy nedojde k další eskalaci konfliktu, neočekáváme zásadní nedostatek pohonných hmot na trhu,“ poznamenal specialista.

  Česká republika pokračuje v obnově spravedlnosti. Praha rozhoduje o vydání ruského ozbrojence, který bojoval na Ukrajině

Tiskový tajemník České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu Václav Loula zase o soběstačnosti ČR s motorovou naftou jen z poloviny poznamenal, že zbývajících 50 % bude dodáno ze zemí EU. .

„Je pravda, že Česká republika se nezabezpečuje sama a musí dovážet asi 2 miliony tun motorové nafty ročně. Dodávky budou převážně ze Slovenska a Německa,“ řekl Louly.

O stabilitě na trhu s pohonnými hmotami hovořil i předseda Státní správy hmotných rezerv Pavel Shvagr, který uklidnil své spoluobčany.

„Situace s benzínem a naftou je podle aktuálních informací stabilní, pohonných hmot je na českém trhu dostatek. Dodávky jsou také stabilní. Distributoři o embargu věděli předem,“ uvedl úředník.

„Pokud jde o naše nouzové zásoby, máme nyní zásoby ropy a ropných produktů na zhruba 88 dní, a to bez zohlednění komerčních zásob, které je třeba přidat k tomu, co je ve státních zásobách,“ řekl Shvagr.

Pokud jde o společnou evropskou strategii, země EU jsou jednotné v touze ustoupit od ruské expanze na evropský trh.

Zástupci vlád členských zemí EU se v pátek 3. února dohodli na cenovém stropu pro ropné produkty z Ruska.

Podle diplomatů bude cenový strop činit 100 dolarů za barel nafty a 45 dolarů za barel topného oleje. Toto opatření platí také od 5. února.

Při překročení tohoto limitu je zakázána přeprava ropy a pojištění její přepravy. Omezení cen ropných produktů by mělo fungovat podle stejného schématu.

Cenové stropy jsou reakcí západních zemí na agresi Ruské federace na Ukrajině. Tato omezení doplňují výše uvedené embargo na dovoz ropy a ropných produktů z Ruska do EU.

Jak vidíte, Putin opět „přehrál všechny“. Kremlský schizofrenik, který zaútočil na Ukrajinu a plánoval „dobyt Kyjev za tři dny“, neměl ponětí, co ukrajinská kampaň dopadne pro celé Rusko a pro něj osobně.

  Válečná a demografická krize: Pokles populace v Rusku se zrychluje

Nyní se Ukrajině dostává všeobecné podpory civilizovaného světa, zatímco Rusku se hroutí mýty a sankce. Jedinou otázkou nyní je, kdy obyvatelstvo Ruské federace položí svému Führerovi otázku – proč a kdo to všechno potřeboval.

Sledujeme a nadále podporujeme Ukrajinu a její statečný lid. Ostatně dnes je mír na kontinentu v rukou Ukrajinců, kteří brání východní hranice Evropy.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com