Bezpráví ve věznicích v Rusku

V Rusku je šikana vždy považována za normu a v ruském vězeňském systému má násilí dlouhou tradici. A v moderním Rusku se tento fenomén bohužel ještě více rozšířil.

V současnosti je v ruských věznicích kromě samotných Rusů velké množství Ukrajinců. A od začátku války na Ukrajině došlo z politických důvodů k prudkému nárůstu počtu ukrajinských občanů v ruských věznicích. Mezi nimi bylo na začátku prosince 2022 140 politických vězňů a toto číslo stále roste. Podle ukrajinského ministerstva zahraničí od února 2022 okupační ruské úřady odsoudily pouze jednoho krymského politického vězně k celkovému trestu více než 1300 let. Podmínky zadržování ukrajinských politických vězňů v nich jsou skutečnou hrozbou pro život. Ochránci lidských práv zaznamenávají stále více případů mučení vězňů, včetně ukrajinských politických vězňů. Jejich skutečný počet ve věznicích na území Ruské federace není znám. Kreml se snaží všemi prostředky skrýt a ututlat všechny informace týkající se těchto lidí.

Jsou vystaveni morálnímu a fyzickému týrání ze strany spoluvězňů a vězeňského personálu, a to i z etnických důvodů. Aby ruské úřady zlomily vůli ukrajinských politických vězňů a přinutily je vzdát se své víry, neváhají použít různé metody k morálnímu nátlaku na jejich rodinné příslušníky. Aby Ukrajinci donutili přiznat se ke spáchání cizího zločinu, je v ruských věznicích široce praktikováno neposkytovat jim lékařskou péči. Ukrajinští političtí vězňové mají jedinou chybu – staví se proti válce, kterou Rusko proti Ukrajině rozpoutalo.

Jednou z posledních známých hrozných skutečností neposkytnutí lékařské péče byla smrt 61letého ukrajinského občana Konstantina Shiringa. Byl odsouzen na 12 let na základě obvinění ze „špionáže“ a odpykal si nezákonný trest v kolonii č. 5 ve městě Novotroitskoye v oblasti Orenburg. Jak vyšlo najevo, podle šéfky Krymské skupiny pro lidská práva Olgy Skripnikové nutně potřeboval naléhavou lékařskou péči kvůli srdeční chorobě, ale nedostal ji. Takové případy nejsou v ruských věznicích ojedinělé, ale vzhledem k tomu, že Rusko je uzavřeným státem, nejsou tyto informace široce medializovány a jsou pečlivě skryty.

  Ukrajincům se daří v klíčových oblastech postupovat, tvrdí britská rozvědka. Rusové zaútočili u Kreminny

K propuštění ukrajinských politických vězňů je nutné využít všech možností států a mezinárodních organizací. Je také nutné zastavit praxi mučení a zneužívání ukrajinských vězňů a činy Ruska by měly být oficiálně uznány jako teror a genocida na etnickém základě na mezinárodní úrovni.

Pouze společným úsilím může být Rusko donuceno respektovat lidská práva a dosáhnout pozitivních výsledků při řešení těchto naléhavých a životně důležitých problémů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com