Von der Leyenová: Rusko podkopává bezpečnost v Evropě

irozhlas.cz

Rusko se nesnaží podkopat jen evropský systém bezpečnosti, ale porušuje i Chartu OSN, když používá hrozbu síly proti jinému státu. V Mnichově na bezpečnostní konferenci to dnes řekla šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. NATO nemá členy první a druhé kategorie, všichni jsme jednotně spojenci, prohlásil šéf NATO Jens Stoltenberg.

„Jsme svědky od očí bijících pokusů změnit pravidla mezinárodního systému,“ řekla von der Leyenová, podle které o změny usilují společně Rusko s Čínou. „Usilují o novou éru, kdy chtějí nahradit současná mezinárodní pravidla,“ uvedla. Poznamenala, že Rusko používá sílu místo diplomacie a zastrašování místo sebeurčení. „Doufejme ale, že diplomacie zvítězí,“ řekla.

V projevu hovořila o tom, že Evropská unie vznikla s ideou zachování míru v Evropě, kde nyní hrozí konflikt. „Největší hrozbou autokratických režimů jsou prospívající demokracie,“ zdůraznila s tím, že Evropa chce pomoci Ukrajině v její cestě k lepší budoucnosti. Uvedla, že samo Rusko si svým chováním cestu k budoucí prosperitě uzavírá.

Šéfka Evropské komise zopakovala postoj západních zemí, že v případě ruského útoku na Ukrajinu ponese Moskva tvrdé hospodářské a politické následky, které budou mít dopad i na ruské ekonomické zájmy.

Hovořila také o energetické bezpečnosti Evropy, která by mohla být Ruskem ohrožena. „Mohu prohlásit, že v případě plného přerušení dodávek plynu z Ruska, tuto zimu překonáme,“ řekla. Uvedla, že ruská plynárenská společnost Gazprom dodávala v posledních šesti měsících jen ty nejmenší možné objemy plynu, jak jí smlouvy umožňují. „Mají smlouvy, podle kterých musí platit, nebo doručovat plyn. Často si vybírají platbu místo dodávek plynu,“ uvedla.

NATO nedělí členy na kategorie, všichni jsem spojenci, řekl Stoltenberg

Severoatlantická aliance nemá členy první a druhé kategorie, všichni jsme jednotně spojenci. Dnes to v Mnichově na bezpečnostní konferenci prohlásil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Řekl, že NATO nevidí žádné známky stahování ruských vojáků od hranic s Ukrajinou, posilování rozmístěných vojsk naopak pokračuje. Stoltenberg také oznámil, že dopisem vyzval ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova k uspořádání dalšího jednání na úrovni Rady NATO-Rusko, aby se předešlo válce na Ukrajině.

  Spolupracovnice Navalného a advokát utekli před pronásledováním z Ruska

„Nemáme žádné členy NATO první kategorie na západně a naopak členy druhé kategorie na východě, všichni jsme spojenci jedné aliance,“ řekl Stoltenberg. Řekl, že nynější krize ohrožuje více než jen Ukrajinu, protože v sázce jsou vztahy Západu s Ruskem. „Moskva se snaží vrátit do historie a chce obnovit své sféry vlivu,“ uvedl.

„Evropa prožívá nebezpečné dny,“ řekl Stoltenberg. „U hranic s Ukrajinou vidíme největší shromáždění vojsk od druhé světové války. Nevíme, co se stane, ale nebezpečí je opravdové,“ uvedl. Poznamenal také, že NATO nezaznamenalo žádné známky stahování ruských vojáků, které Moskva avizovala. „Shromážděná vojska jsou naopak posilována,“ dodal.

Stoltenberg rovněž zmínil, že ruské jednání jen přispívá k větší jednotě NATO a k přibližování Švédska a Finska k alianci. „Pokud si Kreml přeje mít méně NATO na svých hranicích, tak bude mít naopak více NATO. Pokud chce NATO rozdělit, bude výsledkem ještě jednotnější aliance,“ řekl. Uvedl také, že Evropská unie a NATO si nikdy nebyly blíže než nyní.

Stoltenberg, kterému letos na podzim skončí mandát šéfa NATO, obdržel dnes v Mnichově cenu Ewalda von Kleista za přínos míru a překonávání konfliktů. Ocenění je pojmenováno po protinacistickém odbojáři a zakladateli Mnichovské bezpečnostní konference. „Stoltenberg byl fyzickým pilířem transatlantické komunity a transatlantických vztahů,“ řekl šéf konference Wolfgang Ischinger.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com