Po nočním větru je bez elektřiny v Česku zhruba 26.000 odběratelů

Po nočním větru je bez elektřiny v Česku zhruba 26.000 odběratelů, hlavně v Karlovarském a Plzeňském kraji. Vyplývá to z vyjádření mluvčích společnosti ČEZ Distribuce a EG.D ze skupiny E.ON. Zejména na západě Čech vítr omezil také provoz na železničních tratích.

V distribuční oblasti společnosti ČEZ bylo k 08:00 bez proudu zhruba 24.000 odběrných míst, firma evdovala 80 poruch na vedení vysokého napětí. Asi 8000 domácností bylo bez elektřiny v Karlovarském kraji, 6000 v Plzeňském, 3500 ve Středočeském a 2000 v Moravskoslezském kraji. „Jsme v terénu, pracujeme na obnovení dodávek,“ řekla ČTK mluvčí společnosti ČEZ Distribuce Soňa Holingerová.

Mluvčí zdůraznila, že jde o nové poruchy způsobené větrem v noci na dnešek. Výpadky po čtvrtečním silném větru, kdy bylo v Česku v jeden okamžik bez proudu až přes 300.000 odběratelů, firma odstranila během pátku. Opravu nynějších poruch a obnovení dodávek ČEZ předpokládá během dnešního dopoledne nebo brzkého odpoledne, dodala Holingerová.

Distribuční firma EG.D měla v jižních Čechách a na Vysočině ráno kolem 1900 domácností bez elektřiny. „Je to hlavně na Písecku, Lety, Orlík, potom na Českokrumlovsku, okolí Pohorské Vsi. Potom na pomezí jižních Čech a Vysočiny kolem Pacova,“ řekl mluvčí Roman Šperňák. Také podle něj jde o nové výpadky z dnešní noci.

Silný vítr se projevil zejména na západě Čech také na železnici, vyplývá z webu Českých drah. Kvůli spadlým stromům a následkům nočního silného větru zůstávaly dnes před 09:00 mimo provoz tratě Lázně Kynžvart – Pňovany, Bezdružice – Pňovany nebo Františkovy Lázně – Hazlov, spoje kvůli počasí zrušil německý partnerský dopravce v úsecích Aš – Hof a Cheb – Marktredwitz.

Zastavená je kvůli překážkám na trati také doprava ve středních Čechách mezi Nižborem a Zbečnem a na Jičínsku mezi Sobotkou a Mladějovem v Čechách. Dřív ráno vlaky kvůli následkům větru nejezdily ani mezi Šluknovem a Velkým Šenovem v Ústeckém kraji nebo na Kutnohorsku v úsecích Ledečko – Zruč nad Sázavou a Ledečko – Uhlířské Janovice.

Praha

Hasiči v Praze měli v noci na dnešek dvacítku výjezdů k následkům silného větru. Odstraňovali spadlé stromy a zajišťovali uvolněné plechy. Uvedli to na twitteru. Situace byla výrazně klidnější než ve čtvrtek, kdy pražští hasiči kvůli větru vyjížděli k víc než 120 událostem.

„Během včerejšího (pátečního) večera a noci jsme zasahovali u 21 událostí spojených se silným větrem. Od půlnoci se situace uklidnila. Jednalo se o popadané stromy a uvolněné plechy,“ napsali hasiči na twitteru. Kvůli zvýšení meteorologické výstrahy před větrem bylo ve zvýšené pohotovosti 11 jednotek dobrovolných hasičů.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek pozdě večer na období do dnešních 01:00 zvýšil stupeň nebezpečí na velmi silný vítr. Ve středních, východních a jižních Čechách a na Českomoravské vrchovině meteorologové očekávali krátkodobé nárazy větru až kolem 90 kilometrů v hodině.

Pražský magistrát před půlnocí vyzval občany, aby nechodili do lesů, parků a na další podobná místa. „Zároveň doporučujeme, abyste byli obezřetní i při Vašich cestách po Praze,“ napsal magistrát na twitteru.

  Český prezident Petr Pavel navštíví Drážďany, otevře zde výstavu

Jihočeský kraj

Kvůli silnému větru je v jižních Čechách a na Vysočině kolem 1900 domácností bez proudu. Jde o lidi, jimž dodává elektřinu firma EG.D. ČTK to řekl mluvčí firmy E.ON Roman Šperňák. Jihočeští hasiči měli kvůli silnému větru v noci na dnešek přes 60 zásahů. Odklízeli hlavně popadané stromy, při jednom zásahu i víc najednou. Nejvíc práce měli na Strakonicku. Novináře o tom informovala mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Bez elektřiny je kolem 1900 domácností. „Je to hlavně na Písecku, Lety, Orlík, potom na Českokrumlovsku, okolí Pohorské Vsi. Potom na pomezí jižních Čech a Vysočiny kolem Pacova,“ řekl Šperňák. Následky čtvrtečního větru, kdy bylo ten den v jednu chvíli bez elektřiny více než 20.000 odběratelů, odstranili energetici z firmy EG.D v pátek večer.

Jihočeští hasiči vyjížděli od 20:30 do 7:45 kvůli větru víc než šedesátkrát. Odstraňovali hlavně stromy, které spadly na silnice, v jednom případě zajistili střešní tašky v Sepekově na Písecku. Nejvíc, 23 zásahů bylo na Strakonicku, pak na Písecku a Jindřichohradecku.

Karlovarský kraj

Kvůli silnému větru je bez proudu 10.000 domácností. Podle mluvčí ČEZ Soni Holingerové jde o nové případy, následky čtvrteční bouře odstranili energetici v pátek večer. Karlovarští hasiči měli od půlnoci 32 zásahů. Odklízeli hlavně popadané stromy, při jednom zásahu třeba i víc najednou.

Nové výpadky proudu kvůli větru a následnému pádu stromů a větví evidují energetici v kraji zhruba od pátečních 21:00. Aktuálně mají hlášeno 26 poruch na vedení vysokého napětí. Postižené jsou všechny tři okresy, výpadky proudu jsou konkrétně v okolí Karlových Varů, Nejdku, Lázní Kynžvart nebo Odravy. Energetici na odstranění závad pracují.

Hasiči odklízeli nejčastěji popadané stromy na střechy. Zasahovali také u jedné dopravní nehody, která se obešla bez zranění. Celkem měli hasiči od pátečního večera 130 výjezdů. Zásahy byly podle mluvčího krajských hasičů Martina Kasala napříč celým krajem.

I železničáři od rána odstraňují spadlé stromy na tratích a poškozené elektrické trakce. Kvůli následkům větru zůstává přerušený provoz na trati mezi Vojtanovem a Františkovými Lázněmi, nebo v úseku mezi Lázněmi Kynžvart a Pňovany. Omezení také na trati číslo 148 z Aše do Německa nebo na trati 179 z Chebu do Německa.

Moravskoslezský kraj

Hasiči v noci na dnešek opět vyjížděli k událostem způsobeným silným větrem. Od pátečních 22:00 do dnešních 08:00 měli 16 takových zásahů, v naprosté většině šlo o odstraňování spadlých stromů. ČTK to řekl mluvčí moravskoslezských hasičů Jakub Kozák.

Deset výjezdů kvůli větru měli hasiči v okrese Bruntál, pět na Opavsku a jeden na Karvinsku. O spadlý strom se nejednalo pouze v jednom případě: V Kravařích na Opavsku hasiči pomáhali u rodinného domu, kde vítr uvolnil plechy ze střechy.

  Vláda: Podmínky pro vysílání vojáků do zahraničí by se mohly změnit

Pardubický a Královéhradecký kraj

Silný vítr v noci na dnešek opět na východě Čech lámal stromy a větve a na některých místech poškodil vedení vysokého napětí. Bez proudu je na 700 domácností. Hasiči museli vyjíždět k několika desítkám zásahů. Kvůli silnému větru dnes také nejezdí lanovka na Sněžku. Mimo provoz jsou oba úseky Pec pod Sněžkou – Růžová hora i Růžová hora – Sněžka. Větší škody ale zatím počasí nezpůsobilo.

Stromy hasiči odstraňovali například v Krouně a Vrbatově Kostelci na Chrudimsku, Velké Skrovnici na Orlickoústecku nebo v Borušově na Svitavsku. „V Pardubicích v ulici Do Nového vítr poničil střechu museli jsme plechovou krytinu upevnit. Proti pátku je ale výjezdů méně,“ řekl ČTK operační důstojník krajských hasičů.

Energetikům se v pátek podařilo opravit všechny poruchy na vedení vysokého napětí, v noci ale přibyly nové. „K 8:00 evidujeme v Pardubickém kraji, hlavně na Svitavsku a v okolí České Třebové, tři poruchy na vedení vysokého napětí, bez energie je asi 400 domácností,“ uvedla mluvčí skupiny ČEZ pro východní Čechy Šárka Lapáčková Beránková. V Královéhradeckém kraji je pět poruch, proud nejde na Hradecku, Rychnovsku a Trutnovsku asi 300 odběratelům.

Středočeský kraj

Silný vítr ve středních Čechách opět zaměstnal hasiče a energetiky. Hasiči vyjížděli od pátečního večera ke 180 případům, většinou šlo o spadlé stromy a další následky silného větru. V Čerčanech na Benešovsku narazil vlak do stromu, událost se obešla bez zranění, řekla ČTK mluvčí krajských hasičů Dagmar Zemanová. Vítr způsobil také nové výpadky proudu, bez elektřiny bylo dnes dopoledne v regionu zhruba 3000 domácností.

Výpadek dodávek postihl odběratele na Berounsku a Příbramsku, na odstranění poruch energetici pracují. „Jsou to nově vzniklé poruchy v souvislosti s nočním větrem,“ řekla ČTK kolem 9:00 mluvčí společnosti ČEZ Distribuce Soňa Holingerová.

Hlášení o 180 událostech hasiči přijali od pátečních 21:30 do dnešních 7:30. „Jsou to zásahy stejného typu jako v posledních dnech, především jde o technické události, stromy padající na zaparkovaná vozidla a objekty,“ uvedla Zemanová.

Ve 22:40 přijalo operační středisko hasičů informaci o nárazu vlaku do stromu v Čerčanech. „Tato událost se obešla naštěstí bez zranění,“ uvedla mluvčí. Hasiči evakuovali 18 lidí, cestující měli zajištěnou náhradní dopravu.

Kvůli spadlému stromu byl dnes ráno před 7:00 přerušen provoz vlaků také na trati mezi Nižborem na Berounsku a Zbečnem na Rakovnicku. Problémy na železnici byly hlášeny i v úseku Ješetice-Heřmaničky na Benešovsku na trati mezi Benešovem a Českými Budějovicemi.

Podle hejtmanky Petry Peckové (STAN) se v souvislosti s počasím nestala žádná mimořádná událost se zraněním. „Na území kraje nemáme žádný stupeň povodňové aktivity a ČEZ Distribuce nemá v distribuční soustavě mimořádný stav,“ uvedla hejtmanka na facebooku.

  Lipavský se ve čtvrtek setká se svým rakouským protějškem Schallenbergem

Ústecký a Liberecký kraj

Sobotní ráno je na severu Čech navzdory výstraze na silný vítr klidnější než ve čtvrtek. Hasiči v Ústeckém kraji vyjížděli přes noc v souvislosti s větrem ke 40 událostem, jejich kolegové v Libereckém kraji k 15, zjistila ČTK. Většinou šlo o popadané stromy, které zablokovaly silnice, žádná zranění hlášena nejsou. Vítr je v nárazech slabší, podle údajů z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) dosahuje v nárazech většinou kolem 70 kilometrů v hodině, v Ústí nad Labem ale naměřili i přes 90 km/h.

Podle energetiků odpovídá počet výpadků běžné poruchovosti. „V Ústeckém kraji máme hlášeno pět poruch na vysokém napětí a bez proudu je tam zhruba 500 odběrných míst hlavně na Litoměřicku, Žatecku a Lounsku. V Libereckém kraji jsou hlášené dvě poruchy na vysokém napětí a bez dodávek je kolem 300 domácností v oblasti Horní Řasnice a Jindřichovic pod Smrkem,“ řekla ČTK severočeská mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová. Většina poruch by podle ní měla být odstraněna ještě během dopoledne.

Podle mluvčí libereckých hasičů Evy Klímové vyjížděli hasiči hlavně na Českolipsku a Liberecku, výpadek kolem Jindřichovic souvisí podle ní s pádem stromu do vedení. Situace v kraji je podle Klímové ale dnes výrazně klidnější než ve čtvrtek. „I na řekách je klid, nikde neplatí žádný povodňový stupeň,“ řekla. V kraji je většinou polojasno nebo skoro jasno, neprší, fouká jen poměrně silný vítr. Nejsilnější nárazy zaznamenaly stanice ve Frýdlantském výběžku, v Hejnicích ráno překročil vítr v nárazech 80 kilometrů v hodině.

V Ústeckém kraji měli přes noc o něco rušněji než v Libereckém. Podle mluvčího tamních hasičů Lukáše Fajáka odklízeli většinou stromy, které spadly do silnic. Nejvíc událostí bylo na Chomutovsku a také v oblasti Šluknovského výběžku. Zřejmě nejvážnější událostí byl zatím strom, který se opřel o dům v Lobendavě na Děčínsku a větve tam poškodily i auto. „Nikomu se ale nic nestalo,“ řekl ČTK. Ráno spadlý strom zastavil i provoz na trati z Velkého Šenova do Šluknova, vlaky už tam ale znovu jezdí.

Kraj Vysočina

Firma ČEZ eviduje asi 1000 domácností, které jsou nyní po silném větru bez elektřiny. Jde o lidi na Havlíčkobrodsku. Informovala o tom mluvčí ČEZ pro východní Čechy Šárka Lapáčková Beránková. Hasiči na Vysočině odklízeli v noci na dnešek a ráno kolem 30 stromů, nejvíc na Pelhřimovsku. Vyplývá to z přehledu jejich zásahů.

„Na Vysočině je jedna porucha na vedení vysokého napětí. Bez energie je asi 1000 domácností na Havlíčkobrodsku,“ uvedla Lapáčková Beránková. Bez elektřiny jsou i některé domácnosti kolem Pacova na Pelhřimovsku, jimž dodává distributor EG.D ze skupiny E.ON, jak dnes řekl ČTK mluvčí E.ON Roman Šperňák.

Hasiči odklízeli v noci na dnešek a ráno kvůli větru kolem 30 popadaných stromů. Nejvíc na Pelhřimovsku, také na Havlíčkobrodsku, Jihlavsku a Žďársku.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com