Ubohost, bouře ve sklenici vody. Zeman komentuje kauzu skartovačka

seznamzpravy.cz

Prezident Miloš Zeman se vyjádřil ke kauze skartované zprávy BIS, která informovala o výbuchu muničních skladů ve Vrběticích.

Prezident Miloš Zeman pokládá za „ubohé“ pátrání policie po tom, jestli na zprávě BIS o Vrběticích nejsou otisky někoho nepovolaného.

„Připomíná mi to špionománii. Jestliže někdo nese nějaký papír prezidentovi, tak to ještě neznamená, že to četl,“ uvedl prezident v pořadu Partie na Primě. K dokumentu se vyšetřovatelé nedostali – Hrad ho po několika měsících skartoval.

„Je to bouře ve sklenici vody a lituji ty, kteří se tím zabývají, a nezabývají se důležitějšími případy,“ dodal prezident.

Prezident uvedl, že není odborníkem na skartační řád. Neodpověděl na otázku, proč byl dokument skartován jen po několika měsících. Nejsou ale podle něj žádné důkazy, že by s dokumentem přišel do styku někdo bez příslušné prověrky.

Byla podle něj chyba BIS, kterou prezident kritizuje opakovaně, že dokument neoznačila stupněm tajné, ale pouze důvěrné. Zeman také uvedl, že pokud vláda znovu povýšení šéfa BIS Michala Koudelky na generála, stejně jako několikrát před tím to zablokuje.

Nedáme, skartováno

Tajnou zprávu, ve které BIS na začátku dubna loňského roku informovala prezidenta Miloše Zemana o tom, že za výbuchy muničních skladů ve Vrběticích stojí ruští agenti GRU, chtěla před dvěma týdny získat policie.

Detektivové NCOZ si pro ni na Hrad přišli proto, aby si ověřili, zda s ní nenakládal někdo nepovolaný. Jak informovaly Radiožurnál a týdeník Respekt, zjistili ale detektivové, že Hrad dokument skartoval.

Kancelář prezidenta republiky později skartaci sama přiznala. „Kancelář prezidenta republiky se spisem po jeho doručení i v průběhu skartačního řízení nakládala v souladu s tím, jak byl označen ze strany zpracovatele, tedy s jako běžnou poštou v druhém nejnižším stupni,“ píše se v pondělním prohlášení na webu Pražského hradu.

„Jak znám ta pravidla, tak je to nesmysl. Podle mě je to porušení zákona,“ řekl k tomu pro Seznam Zprávy Stanislav Fiala, který je metodikem spisové služby a je členem Institutu pro správu dokumentů.

Bezpečnostní výbor Sněmovny navíc tento týden v usnesení doporučil Národnímu bezpečnostnímu úřadu a archivní a spisové službě ministerstva vnitra provést kontrolu toho, jak se v Kanceláři prezidenta republiky dodržovaly požadavky na ochranu utajovaných informací v období od začátku loňského roku do dnešního data.

Poslanci k tomu dospěli v mimořádném bodu, ve kterém projednávali případ skartování tajné zprávy o zapojení ruských tajných služeb do výbuchu muničního areálu ve Vrběticích na Hradě. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček v reakci odkázal na předchozí vyjádření Hradu. Poznamenal, že výbor nepožádal o vyjádření KPR. Členové výboru mají podle něj možnost se sami seznámit s fakty.

Sněmovní výbor schválil usnesení poté, co vyslechl informace od šéfa BIS Michala Koudelky i zástupců policie. „Výbor bere poskytnuté informace na vědomí a konstatuje, že neshledává postup BIS a Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v rozporu s předpisy,“ stojí dále ve schváleném usnesení. Kancelář prezidenta republiky v posledních dnech potvrdila, že dokument skartovala, trvá ale na tom, že neporušila zákon. Naopak BIS podle ní zprávu doručila v rozporu s legislativou.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com