Na 40 procent Čechů přiznává, že při lyžování popíjí alkohol

businessinfo.cz

Pivo, bombardino, aperol nebo svařené víno si během lyžování klidně dá 39 procent mužů a čtvrtina žen. Překvapivě nejčastěji, v polovině případů, si dají skleničku lidé starší 55 let. Jako polehčující okolnost uvádí, že pijí až před poslední jízdou. Vyplývá to z průzkumu pro ERV Evropskou pojišťovnu mezi asi 1000 respondentů. V některých zemích je ale alkohol na sjezdovce zakázaný. Když dojde k úrazu pod vlivem, mohou pojišťovny krátit či odmítnout pojistné plnění, informuje o tom ČTK.

V Rakousku, stejně jako v Česku, alkohol na sjezdovkách zakázaný není. Na rozdíl od tuzemska se tam ale kontroly lyžařů reálně provádějí, uvedla pojišťovna. Pokud je u někoho naměřena vysoká hladina alkoholu v krvi, může přijít o skipas bez nároku na náhradu a může být vykázán ze sjezdovky. Jako přitěžující okolnost je pak alkohol brán při srážce s jiným lyžařem.

V italských Alpách od letoška platí zákaz alkoholu na sjezdovkách. Pokud je lyžaři při namátkové kontrole zjištěno překročení hranice 0,5 promile alkoholu v krvi, čeká ho pokuta od 250 do 1000 eur (mezi 6080 a 24.300 Kč), při překročení 0,8 promile dokonce jde o trestný čin. Ve Francii pak při lyžování platí nulová tolerance alkoholu.

ERV uvedla, že je v případech požití menšího množství alkoholu tolerantní. Přítomnost alkoholu při škodě však musí zohlednit ve chvíli, kdy o něm ošetřující lékař nebo policie udělá záznam v dokumentaci. „Není ojedinělé, že k úrazu dojde pod vlivem alkoholu. V takovém případě musí lyžař počítat s tím, že mu pojišťovna může pojistné plnění krátit či odmítnout, zvláště pak po požití většího množství alkoholu,“ uvedl manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny Vlastimil Divoký.

Podle průzkumu a experimentu Britské pojišťovny Direct Line, je u lyžařů pod vlivem alkoholu o 43 procent vyšší pravděpodobnost, že se stanou účastníky nehody. Průzkum, do kterého se zapojilo 2000 rekreačních lyžařů, vycházel z experimentu na simulátoru. Lyžaři nejprve absolvovali jízdu na simulátoru bez požití alkoholu a následně po jeho požití.

  Agrofert neuspěl s vymáháním dotací přes české soudy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com