Koruna na konci týdne zpevnila k euru i dolaru, pražská burza oslabila

Koruna na konci pracovního týdne posílila k oběma hlavním světovým měnám a je nejsilnější za poslední asi čtyři týdny. K euru si oproti čtvrtečnímu závěru polepšila o desetník na 25,21 Kč/EUR, vůči dolaru zpevnila o tři haléře a okolo 17:00 se obchodovala v kurzu 22,36 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na webu Patria Online a vyjádření analytiků. Pražská burza dnes oslabila. Index PX klesl o 0,57 procenta na 1390,11 bodu.

„Česká koruna dnes umazala ztráty ze závěru předchozího dne, když se vrátila pod 25,30 Kč/EUR a je tak nejsilnější za poslední zhruba měsíc. Za celý tento týden tuzemská měna zpevnila o přibližně půl procenta,“ uvedl Martin Gürtler z Komerční banky. České měně podle něj pomohly hlavně „jestřábí“ výroky členů bankovní rady centrální banky. Velká část z nich totiž uvedla, že Česká národní banka (ČNB) bude pravděpodobně muset i na dalším zasedání příští středu pokračovat v rychlém tempu utahování měnové politiky. Hlavním důvodem zůstává inflace, která v listopadu vystoupala na šest procent. Většina analytiků očekává, že centrální bankéři před Vánocemi zvýší základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 3,5 procenta.

Pražská burza dnes oslabila. Index PX klesl o 0,57 procenta na 1390,11 bodu. Všechny hlavní emise burzy buď ztrácely, nebo stagnovaly. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

V červených číslech skončila většina hlavních emisí včetně těch, se kterými se obchodovalo v největším objemu. Nejvýraznější propad postihl právě jednu z nejobchodovanějších emisí, akcie Moneta Money Bank. Odepsaly 1,55 procenta na 92,15 koruny.

Zlevnily také třeba cenné papíry Komerční banky, a to o 0,84 procenta na 888 korun. Rovněž akcie ČEZ, které zaznamenaly největší objem obchodů, mírně oslabily, když jejich cena klesla o 0,37 procenta na 806 korun.

  Koruna dnes posilovala k euru, krátce byla nejsilnější od října 2008

Kurz české měny:

Předchozí závěr Dnes kolem 17:00
Kč/EUR 25,31 25,21
Kč/USD 22,39 22,36

 

Zdroj: Patria Online

Akcie na pražské burze během týdne oslabily o 1,4 procenta

Akcie na pražské burze během uplynulého týdne oslabily. Index PX klesl o 1,4 procenta na 1390,1 bodu. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Nejvýrazněji vzrostly akcie energetické společnosti ČEZ, největší pokles postihl pouze cenné papíry Monety. V předchozím týdnu akcie stouply o 3,1 procenta.

„Oslabení přišlo po dvou růstových týdnech. Index skončil v záporných číslech čtyři z pěti obchodních dní. V pondělí a v úterý ztrácel jen velmi mírně, oba dny oslabil o 0,14 procenta. Ve středu přišlo oslabení o 0,4 procenta a index se propadl pod psychologickou hranici 1400 bodů. Ve čtvrtek slabě posílil, v pátek se ale vrátil k oslabování,“ popsal vývoj makléř Wood & Company Vladimír Vávra.

Akcie ČEZ jako jedny z mála titulů v indexu během týdne posílily. Zpevnily o 0,44 procenta a zakončily na ceně 806 korun. Akcie energetické společnosti kolísaly kolem 800 korun. Poměrně velká rozkolísanost panovala na ceně emisních povolenek a elektřiny.

Naopak největší pokles zaznamenaly akcie Monety, které ztratily tři procenta na 92,2 Kč. Moneta bude v pondělí pořádat valnou hromadu, která rozhodne o nabídce financování koupě Air Bank od PPF. Nervozita před tímto hlasování přilákala prodejce. Současně se za poklesem nedá vyloučit ladění portfoliových pozic v rámci převážení hned několika indexů, upozornil analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Vánoční týden bude ve znamení dalšího vyhodnocování zpráv z posledních zasedání centrálních bank. Vaníček připomněl, že obchodní týden bude zkrácený o páteční svátek (Štědrý den) na většině trhů včetně USA či ČR.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com