Od pondělí se otevře očkování lidem nad 35, od středy nad 30, řekl Babiš

idnes.cz

V noci z neděle na pondělí se otevře registrace k očkování pro lidi nad 35 let, řekl v rozhovoru po CNN Prima News premiér Andrej Babiš a o půlnoci z úterý na středu pro všechny třicátníky. Platí podle něj, že od června se budou moci registrovat všichni nad 16 let.

„Z neděle na pondělí otvíráme 35+,“ řekl Babiš. To znamená, že se budou moci zaregistrovat i lidé, kterým je 35 až 39 let. Už od středy dalších pět ročníků, lidé jimž je 30 až 34 let.

„Držíme to, co jsme řekli, a co jsem si já přál, abychom od června otevřeli všechno,“ uvedl předseda vlády.

Zmínil, že čtvrtek byl rekordní, co se týká počtu očkovaných. Vyočkováno bylo za jediný den téměř 96 tisíc vakcín.

Dříve přitom vláda plánovala a ohlašovala, že již v dubnu by mělo být očkováno 100 tisíc lidí denně.

Na podzim se podle premiéra Babiše zřejmě budeme muset přeočkovat. Ještě se podle něj neví, jestli jednou dávkou či dvěma.

Mladé má přesvědčit nová kampaň za účasti sportovců i dalších osobností

Vzhledem k tomu, že u mladších lidí klesá ochota se nechat očkovat, připravuje se podle předsedy vlády kampaň zaměřená právě na ně. „Oslovili jsme významné osobnosti, sportovce,“ uvedl Babiš.

Kteří konkrétní lidé by mohli pomoci přesvědčit mladší ročníky, které jsou k vakcinování vlažnější, ale neřekl.

„Bohužel tady s tím virem budeme žít dlouho,“ řekl předseda vlády.

Od 1. června bude podle něj fungovat nový covid pas na portálu ocko.uzis.cz. „Tam všichni budou mít možnost v rámci toho pasu vidět své očkování, testy i ochrannou lhůtu,“ uvedl. V pátek tuto lhůtu po prodělání covid-19 vláda prodlouží z 90 na 180 dnů. V průběhu června bude covid pas dostupný i jako aplikace pro chytré mobilní telefony. Lidé si ale údaje, i s QR kódem, budou moci vytisknout na papír, pokud smart phone nemají.

  V Česku se v týdnu oteplí, noční teploty budou ale dál klesat pod bod mrazu

Má špatného daňového poradce, řekl Babiš o Arenbergerovi

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger musí do pátku Babišovi předložit veškeré doklady o daních a majetku a přes víkend se premiér rozhodne o ministrově budoucnosti.

„Napsal jsem mu dopis, co všechno mi má předložit. Nevím, jestli je to takový šlendrián, nebo kdo mu radí, ale určitě má špatného daňového poradce nebo někoho, kdo mu spravuje ty věci,“ řekl v ranním vysílání televizí Prima a CNN Prima News premiér.

Potřebuje se přesvědčit, že to není „levárna“, ale že má ve věcech jen nepořádek. S Arenbergerem o tom bude mluvit po vládě. „Pravděpodobně dostanu nějakou horu papírů. Nastuduji si to přes víkend a nějak se k tomu postavím příští týden,“ řekl Babiš. Nechtěl spekulovat o tom, zda by se do funkce mohl vrátit bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. „Byl dobrý ministr, ale není to na stole teďka,“ prohlásil premiér.

Zdroj: https://www.idnes.cz

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com