Pavel s filipínským protějškem jednali o rozšíření spolupráce v mnoha odvětvích

Česko a Filipíny mají blízká stanoviska nejen ve vztahu k vzájemné spolupráci, ale i v hodnocení mezinárodní bezpečnostní situace. Po dnešním jednání s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším v Praze to řekl jeho český protějšek Petr Pavel. Země mohou podle Marcose rozšířit spolupráci v obchodě, investicích, zemědělství, energetice, letectví, obraně nebo kybernetické bezpečnosti.

Podle Pavla Filipíny v brzké době navštíví ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) s podnikatelskou delegací. České firmy zabývající se průmyslovou či obrannou výrobou nebo působící v zemědělství, vědě, technice či energetice mají podle hlavy státu zájem navázat konkrétní spolupráci s filipínskými podniky.

Marcos se po poledni v Senátu setkal s jeho předsedou Milošem Vystrčilem (ODS) a dalšími členy horní parlamentní komory při slavnostním obědě, před jehož začátkem se zapsal do senátní pamětní knihy. Odpoledne se filipínský prezident sešel také s předsedkyní Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09), z dolní komory zamířil na setkání s premiérem Petrem Fialou (ODS).

Pekarová Adamová ČTK řekla, že mluvili o bezpečnostních otázkách a o současné situaci ve světě, nejen v Evropě, ale i v Asii, a o možnostech v obchodu. „Naše vzájemná bilaterální bilance roste a chtěli bychom, aby se využilo prostoru pro další růst, ať už je to v oblasti obranného průmyslu nebo třeba v zemědělství a v dalších sektorech,“ uvedla. Dotkli se podle Pekarové Adamové také tématu filipínských pracovníků a také parlamentní spolupráce, když ve filipínské Sněmovně podle ní nedávno vznikla skupina přátel Česka. „Naše skupina přátel (Filipín) aktivní je a rozhodně spolupráce může pokračovat a být ještě o to intenzivnější,“ dodala.

V pátek společně s Pavlem zahájí Marcos Česko-filipínské obchodní fórum v Černínském paláci. Návštěva ČR navazuje na Macrosovu návštěvu Německa.

Krátce před tiskovou konferencí také podepsali společné komuniké o ustavení mechanismu konzultací v oblasti práce mezi českým ministerstvem práce a sociálních věcí a filipínským ministerstvem pro přistěhovalecké zaměstnance náměstci ministrů obou zemí, za český úřad Zuzana Freitas Lopesová (Piráti).

  ČR a Polsko mají shodu o nelegální migraci navzdory jiným strategiím

Pavel připomněl, že Česko se potýká s nedostatkem pracovních sil a Filipíny jsou jednou z prioritních zemí, z níž do ČR přichází pracovní síla. Filipínská strana má podle českého prezidenta zájem na dalším zvyšování kvalifikace pracovníků, obě země pracují na právním a administrativním mechanismu, který by fungování pracovníků v Česku usnadnil a zároveň jim vytvořil stejné podmínky jako všem ostatním.

V prosinci česká vláda schválila nařízení, díky kterému se od května v případě Filipín z o 5000 na 10.300 zvýší limit pro žádosti o víza k pobytu za účelem podnikání.

Pavel: Česko podporuje nároky Filipín v Jihočínském moři

Česko je plně na straně Filipín, pokud jde o nárok země na volnost pohybu zboží, ale i námořní dopravy v Jihočínském moři. Na tiskové konferenci po dnešním jednání s filipínským protějškem Marcosem mladším to řekl Pavel. Jedná se podle něj o princip, který zaručuje nejen regionální, ale i globální stabilitu.

V oblasti Jihočínského moře se v poslední době stávají časté potyčky mezi čínskými a filipínskými loděmi. Čína si nárokuje prakticky celé moře včetně částí, na které zároveň vznášejí nárok Filipíny, Vietnam, Indonésie, Malajsie a Brunej.

Jihočínské moře je bohatým lovištěm ryb, zřejmě skrývá i rozsáhlé zásoby ropy a zemního plynu a vedou tam významné námořní trasy. Stálý rozhodčí soud v Haagu v roce 2016 rozhodl, že velká část nároků, které vznáší Čína, je neopodstatněná. Peking však rozhodnutí odmítá uznat a dodržovat.

„Jsme v tomto ohledu plně na straně Filipín, pokud jde o jejich nárok na volnost pohybu zboží, ale i námořní dopravy,“ řekl Pavel. Oblastí podle něj prochází velké procento světového obchodu. „Jakékoli narušení těchto tras bude v Evropě okamžitě cítit nejen nedostatkem zboží, ale i nárůstem cen celé řady komodit,“ dodal prezident.

Podle Marcose Česko a Filipíny sdílejí stejné hodnoty, které se týkají dodržování mezinárodního práva. „Chceme zachovat mír v Jihočínském moři,“ řekl. Také podle filipínské hlavy státu je to v zájmu bezpečného provozu plavidel, které uskutečňují mezinárodní obchodní výměny.

  Lipavský se ve čtvrtek setká se svým rakouským protějškem Schallenbergem

Prezidenti jednali i o možné spolupráci v obranném průmyslu. Filipínské ozbrojené složky se podle Marcose nyní modernizují, je potřeba uskutečnit hodně nákupů. Česká republika vždy byla a je důležitým partnerem v této oblasti, řekl Marcos. Podle Pavla má Česko co nabídnout, ať se to týká letecké, nebo pozemní techniky. „Vidíme ale potenciál i ve spolupráci v kybernetické obraně a ve využívání a rozvoji nových technologií,“ dodal.

Marcos se dnes sejde také s premiérem Petrem Fialou (ODS), se šéfem Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) a s předsedkyní Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). V pátek společně s Pavlem zahájí Česko-filipínské obchodní fórum v Černínském paláci. Návštěva ČR navazuje na Marcosovu návštěvu Německa.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com