Koruna mírně posílila k euru i dolaru, burze pomohly k růstu akcie ČEZ

Koruna dnes mírně posílila k oběma hlavním světovým měnám. Kolem 17:00 se obchodovala za 25,25 Kč/EUR a za 23,07 Kč/USD, oproti úternímu závěru si k euru polepšila o čtyři haléře a vůči dolaru získala devět haléřů. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online. Pražská burza dnes potřetí v řadě posílila. Index zpevnil o 1,14 procenta na 1483,58 bodu hlavně zásluhou ČEZ.

„Středoevropský region dnes v podstatě pouze kopíroval nepatrné posílení eura vůči dolaru. Technický charakter obchodování podtrhl i naprosto prázdný kalendář ekonomických událostí,“ uvedl Martin Gürtler z Komerční banky.

K aktuální ekonomické situaci se v posledních dvou dnech vyjádřili viceguvernérka ČNB Eva Zamrazilová a členové bankovní rady Jan Kubíček a Jan Procházka, podotkl analytik Purple Trading Jaroslav Tupý. Připomněl tak měnověpolitické jednání bankovní rady České národní banky, které se koná v příštím týdnu.

Zamrazilová řekla agentuře Bloomberg, že si dovede představit další snížení úrokové sazby o 25 až 50 bazických bodů, o významnějším snížení ale údajně neuvažuje. Z Kubíčkova vyjádření pro agenturu Reuters rovněž vyplynulo, že i on se přiklání spíše k postupnému snižování sazeb, stejně jako Procházka, uvedl Tupý.

Naposledy rada 8. února snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 6,25 procenta. Nynější sazba je na nejnižší úrovni od června 2022.

Pražská burza dnes potřetí za sebou posílila. Index PX zpevnil o 1,14 procenta na 1483,58 bodu. Vzhůru ho táhly především akcie polostátní energetické skupiny ČEZ. Z hlavních titulů ztrácela pouze emise firmy Photon Energy. Vyplývá to z údajů o obchodování na webu burzy.

Nejvýraznější nárůst dnes zaznamenaly akcie ČEZ, které zdražily o 2,8 procenta na 880 Kč. „Odhadujeme, že investoři spekulují na příští čtvrtek (21. března), kdy budou oznámené hospodářské výsledky za čtvrté čtvrtletí a celý rok 2023. Pravděpodobně se opět můžeme těšit na maximální dividendu,“ uvedl Bohumil Trampota z Komerční banky.

  Havlíček jedná s ERÚ o možném stropu záloh pro klienty v režimu DPI

Více než jednoprocentní růst zaznamenaly i další dva tituly. Cenné papíry Moneta Money Bank si polepšily o 1,53 procenta na 99,60 koruny a akcie Kofoly zpevnily o 1,12 procenta na 271 korun.

Dařilo se rovněž akciím Komerční banky či rakouské pojišťovny VIG. Zaznamenaly růst o 0,93 procenta, respektive 0,71 procenta.

Z devíti emisí ovlivňujících hodnotu indexu PX dnes ztrácely pouze akcie stavitele solárních elektráren Photon Energy. Jejich cena klesla o necelé procento na 46,55 koruny.

Kurz české měny:

Předchozí závěr Dnes kolem 17:00
Kč/EUR 25,29 25,25
Kč/USD 23,16 23,07

Zdroj: Patria Online

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com