Otázky a odpovědi: Co čeká statisíce lidí po krachu Bohemia Energy

seznamzpravy.cz/

Bohemia Energy oznámila ve středu svůj krach, zákazníci se ale nemusí bát, že by přišli o dodávky energií. Do šesti měsíců se ale musí rozhodnout, od koho budou nadále odebírat plyn a elektřinu. Přinášíme přehled, co dělat.

Co dělat, když mi skončil dodavatel elektřiny nebo plynu? Tuto otázku si dnes kladou stovky tisíc Čechů, kteří byli klienti největšího uskupení alternativních dodavatelů energií Bohemia Energy. Firma ve středu oznámila svůj konec a spolu s ním zastaví i dodávky klientům. Klienti se nemusí bát, že by náhle byli bez proudu nebo plynu. Na šest měsíců je převezme jiný dodavatel. Co to vše obnáší, přinášíme v otázkách a odpovědích.

Dodavatel zkrachoval, co teď?

V první řadě je třeba zachovat klid. Konec dodavatele totiž neznamená, že by klienti přišli o dodávky energií. Místo původního dodavatele v tuto chvílí „nastoupí“ takzvaný „dodavatel poslední instance“, což je hlavní dodavatel na daném území, resp. kraji (detailně v mapě níže). Ten se sám klientům ozve.

Jde o subjekt na trhu s elektřinou a zemním plynem, který má v podobných situacích povinnost dodávat zákazníkům energie za ceny stanovené Energetickým regulačním úřadem (ERÚ).

Kdo mi teď bude dodávat energie?

V případě dodávek elektřiny zákazníky dočasně „převezmou“ společnosti E.ON, Pražská energetika a ČEZ. Dodávky plynu zajistí rovněž E.ON, dále pak Pražská plynárenská a Innogy.

Od kdy mi dočasný dodavatel začne dodávat energie?

Dodavatel poslední instance je povinen zákazníka o zahájení dodávek okamžitě informovat, stejně jako o cenách a podmínkách.

„V aktuální situaci je důležité nepanikařit. Klienti nemusí aktivně vůbec nic dělat, sami se jim ozveme a předáme jim všechny důležité informace,“ říká Jan Zápotočný, místopředseda představenstva společnosti E.ON Energie. Připravenost hlásí i další dodavatelé poslední instance.

  Ukrajinská protiofenziva má šanci na úspěch, řekl Reuters Petr Pavel

Platí nějaká výjimka?

Ano. Výjimkou jsou odběratelé, jejichž spotřeba plynu za posledních 12 měsíců přesáhla 630 MWh. Tito zákazníci si musí bez prodlení zajistit nového poskytovatele energií sami, maximálně do 10 dní, jinak hrozí přerušení dodávek.

Může klient zadat samoodečet k datu ukončení dodávkové smlouvy s Bohemia Energy?

Může. V takovém případě musí klient kontaktovat nového dodavatele (nebo dodavatele poslední instance), kterému samoodečet nahlásí.

Je dočasný přechod pod „dodavatele poslední instance“ zpoplatněný?

V normálním případě klientům za odstoupení od smlouvy hrozí peněžní sankce. Těch se ale lidé, jejichž dodavatel energií skončil, bát nemusí.

Co dál, když už mám dočasného dodavatele?

Poté, co vám dodavatel poslední instance oznámí, že vám na dobu šesti měsíců bude dodávat energie, mají odběratelé možnost bezplatně dodavatele změnit.

Do kdy si musím sjednat nového dodavatele?

Jak bylo řečeno – novou smlouvu s novým dodavatelem je třeba uzavřít do šesti měsíců od přebrání dodavatelem poslední instance. Jinak vám hrozí pokuty.

Odběr energií od dodavatele poslední instance je totiž po uplynutí půl roku považován za neoprávněný a hrozí nejen přerušení dodávek, ale i vymáhání náhrady za vzniklé škody. V krajních případech může dokonce dojít i k odmontování elektroměru či plynoměru.

Kolik budu platit dočasnému dodavateli?

Cena, za kterou bude dodavatel poslední instance energie dodávat, není přímo regulovaná, řídí se však pevnými pravidly. Dočasný dodavatel do ní podle Energetického regulačního úřadu (ERÚ) může promítnout například vyšší administrativní náklady spojené s přebíráním zákazníků na krátkou dobu.

Tlak na ceny elektřiny a plynu nyní vyvíjejí především vysoké ceny na burze, kde dodavatelé energie nakupují. Většího zdražení se tak u dodavatele poslední instance (ale i nového) mohou podle ERÚ dočkat zejména lidé, kteří u původního dodavatele měli starší smlouvy s výhodnou cenou.

  Babiš dnes bude v Lublani jednat s premiéry ostatních zemí V4 a Slovinska

Na možný vysoký růst položek na účtu upozorňuje dodavatel innogy. „Aktuální cena v režimu ‚dodavatele poslední instance‘ atakuje hranici 4 000 korun / MWh bez DPH. Zákazník s rodinným domkem, který plynem vytápí, může do konce topné sezóny protopit více než 60 tisíc korun,“ varuje Martin Chalupský, tiskový mluvčí innogy.

údajů zveřejněných na webových stránkách společnosti ČEZ vyplývá, že by domácnosti měly u tohoto dodavatele platit zhruba 5 korun za jednu kilowatthodinu. Celková výše ceny se ale vždy odvíjí i podle typu kategorie odběru, podle přiřazené distribuční sazby.

Vláda pro lidi a firmy zasažené krachem Bohemia Energy zvažuje kompenzace. „Nic to nemění na skutečnosti, že naše vláda dotáhne kompenzace pro všechny domácnosti a firmy na bázi energo šeků a snížení DPH,“ řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Můžu zůstat u dodavatele, který mě převezme?

Ano. Zákazníci mají možnost zůstat u společnosti, která je po krachu jejich původního dodavatele „převzala“. I v tomto případě je ale nutné se s poskytovatelem na odběru energií smluvně dohodnout.

Ceny uvedené ve smlouvě se ale budou od těch stanovených ERÚ zřejmě lišit. Nejdůležitější je, aby si klienti předem nového dodavatele energií prověřili a seznámili se s jeho obchodními podmínkami a ceníkem.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com