Stehlíková: Diagnóza na dálku je lepší než lži, že prezidentovi nic není

seznamzpravy.cz

Pražský hrad požaduje po psychiatričce Džamile Stehlíkové omluvu a milion korun kvůli výrokům o zdraví prezidenta Zemana. Předžalobní výzvu zveřejnil Hrad na svém webu. Plánuje lékařka omluvu?

Hostem Ptám se já byla psychiatrička a bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková.

O předžalobní výzvě informovala prezidentská kancelář minulý čtvrtek. Po Stehlíkové žádá milion korun a omluvu za její výroky, že zdravotní problémy prezidenta Miloše Zemana souvisí s alkoholickou jaterní cirhózou.

„Měla jsem obavy o zdraví pana prezidenta, proto jsem vyjádřila své domněnky, svoji diagnostickou úvahu a vyzvala jsem konzilium, aby se vyjádřilo ke zdraví prezidenta,“ uvedla už dříve Stehlíková pro Seznam Zprávy s tím, že nechápe, za co by měla být žalována a milion korun platit nehodlá.

Slovy advokáta lékařka zdůvodňuje svoje jednání i tím, že Zemanovo okolí o zdravotním stavu prezidenta dlouho neinformovalo a nebylo jasné, zda jeho stav neovlivňuje nezávislý výkon jeho ústavních funkcí coby prezidenta České republiky. A zaznívaly prý také irelevantní informace.

Hrad ale trvá na tom, že přes čáru byly především výroky Stehlíkové o tom, že hospitalizace prezidenta vedla k náběhu na delirium tremens nebo že má hluboce poškozený mozek. A pokud bývalá ministryně pro lidská práva nehodlá změnit svůj postoj, podle Zemanova advokáta Makra Nespaly nezbývá než podat žalobu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 – Nejde o mě, jde o republiku. Po skartování zprávy o Vrběticích vidíme, že z Hradu vzniklo druhé mocenské centrum.

2:45 – Jako lékařka jsem měla obavu o zdraví pana prezidenta. Protože prezidentská kancelář nejenom mlžila a neříkala nám nic. Pan Ovčáček otevřeně lhal, když po první hospitalizaci prohlásil, že pan prezident netrpí žádným závažným onemocněním.

3:20 – Z těch málo veřejných zdrojů jsem jako lékař a psychiatr (…) odpověděla na otázku, co by mohlo panu prezidentovi být. Vyzvala jsem, aby se sezvalo lékařské konzilium. Jsem přesvědčena, že po mém prohlášení následná hospitalizace pana prezidenta předešla tomu, aby dopadl daleko hůř. (…) Mrzí mě, že když má člověk starost o někoho jiného a když chce, aby nebyl prezident v nedůstojných podmínkách v Lánech, tak pak se po něm chce milion korun. V duchu si říkám, že značný podíl na tom má Kancelář prezidenta.

  Sobotní nárůst nakažených v Česku byl nejnižší za pět víkendů

5:54 – Myslím, že to, že jsem promluvila, do jisté míry prezidentovi zachránilo život, všichni jsme viděli ty otřesné záběry. Kdybych nepromluvila, tak by to bylo provinění vůči mé lékařské etice.

6:45 – Unikla jsem sovětské totalitě. Kritizovala jsem zdraví Nazarbajeva, nic nenásledovalo. Teď v zemi, kterou považujeme za svobodnou, mi hrozí trestní stíhání za vyjádření mého občanského postoje a obavu, jakožto lékaře, o zdraví prezidenta republiky.

7:37 – Vyjádřit diagnózu na dálku je lepší než žádná diagnóza a lži o tom, že prezidentovi nic není. Já jsem psychiatr, já jiné možnosti k dispozici neměla. Onemocnění ale nikomu na důstojnosti neubírá.

9:51 – Splnila jsem svoji občanskou i lidskou povinnost, aby se zdraví prezidenta stalo tématem.

14:00 – Díky abstinenci se prezidentův stav zlepšil až zázračně.

17:29 – Diagnóza jaterní cirhózy na základě závislosti na alkoholu byla potvrzená, ty ostatní diagnózy z toho vyvěrají.

19:45 – Čekám, že bude předvolán soudní znalec, základní diagnóza ale potvrzena byla.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com