Galaxie ruskojazyčných webových stránek GRU – OpenFacto

echo24.cz/

Od roku 2016 odhalily četné studie zapojení ruských zpravodajských služeb do online informačních operací.

Případové studie Internet Research Agency (IRA), sekundární kampaně Infektion a Ghostwriter osvětlují metody, které ruské úřady používají k ovlivňování a diskreditaci za hranicemi Ruska.

Na kontrolu ruské vojenské rozvědky GRU nad domácím ruským informačním prostorem se však zaměřilo jen málo výzkumů.

Za tímto účelem společnost OpenFacto  objevila a zmapovala více než tisíc ruskojazyčných webových stránek spojených s GRU, aby si představila jejich strategii a cíle v prostředí, které je již přesyceno médii loajálními Kremlu.

Výzkum OpenFacto odhalil, že InfoRos, zpravodajská agentura pod kontrolou GRU, začala distribuovat regionální zprávy po celém Rusku kolem roku 2012. Přitom zaregistrovala nejméně 1341 digitálních „zpravodajských portálů“ vázaných na města, obce, okresy a dokonce i vesnice.

Prostřednictvím InfoRosu byla ve skutečnosti vytvořena maskovaná síť předávaných výnosných zpráv pro ruské úřady.

Tyto webové stránky jsou většinou prázdné schránky, které pravidelně kopírují a vkládají neškodný obsah. Tyto stránky pravidelně zveřejňují materiály InforRos s provládní nebo protizápadní tendencí.

Stránky přitom dodržují redakční linii, kterou určuje GRU.

Níže uvedená zpráva shrnuje metodiku OpenFacto pro detekci webových stránek a hypotézy vytvořené na základě analýzy registrovaných doménových jmen, regionů Ruska, na které se zaměřují, a chronologie dat jejich vytvoření.

Zprávu si můžete stáhnout zde

 

  Česko bude kandidovat na členství v Radě bezpečnosti OSN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com