Radní jižní Moravy vyzvala Babiše, ať nenavštěvuje jen hezké domovy seniorů

novinky.cz

Radní Jihomoravského kraje pro sociální věci Jana Leitnerová (Piráti) vyzvala otevřeným dopisem premiéra Andreje Babiše (ANO), aby nenavštěvoval domovy seniorů v kraji bez vědomí zřizovatele a aby nechodil jen do hezkých zařízení. Leitnerová ČTK řekla, že v kraji je více domovů ve špatném stavu, které by měl Babiš vidět. Podle ní se naopak zajímá v domovy v dobrém stavu, kde si dělá líbivé fotky. Premiérovi v dopise nabídla, že ho vezme například do starých zámků, kde klienti rozhodně nebydlí v nejlepších podmínkách.

Babiš na sociálních sítích zveřejnil fotky z domovů seniorů. „V našem kraji už se spojil s domovem v Újezdu u Brna, který je našim nejhezčím zařízením. Chceme je tam navštívit, ale řeší si to napřímo bez kraje jako zřizovatele. Zajímá se i o další zařízení v Předklášteří, které je jedno z novějších,“ uvedla Leitnerová. Podle ní by měl Babiš navštívit zařízení například v Černé Hoře nebo v Jevišovicích. „Jsou to staré zámky a řešíme hrozný technický stav budov,“ řekla ČTK Leitnerová.

V dopise, který má ČTK k dispozici, Babišovi napsala, že zaznamenala jeho zájem o zařízení pro seniory. „Na druhou stranu mi nemohlo uniknout, že Váš zájem směřuje hlavně do nových či opravených a rekonstruovaných domovů a o návštěvách jednáte bez vědomí zřizovatele. Pokud je Váš zájem o stav pobytových zařízení upřímný a není motivovaný pouze ziskem PR bodů v předvolební kampani, pak byste měl směřovat návštěvy spíše tam, kde bude výběr líbivých fotek složitější,“ zdůraznila Leitnerová.

Podle ní je takových zařízení v kraji více. „Ráda Vás provedu a vysvětlím, jak se minulá krajská koalice pod vedením ANO starala čtyři roky o investice do sociálních služeb. Výjimkou nejsou WC v havarijním stavu, nefunkční a zastaralé pračky, opadávající omítka či pokoje, které sdílí až osm lidí. Mnohdy jsou svědky umírání svých spolubydlících,“ uvedla Leitnerová.

  Cizinci tvoří v ČR desetinu populace, jejich počet stoupl na 1,12 milionu

Babiše vyzývá, aby kraj jako zřizovatele domovů pro seniory kontaktoval. „Senioři a seniorky nejsou komparz, který můžete vytáhnout jen tehdy, když se blíží volby. Moc bych si přála, abyste místo frenetického objíždění výstavních zařízení věnoval čas a péči řešení problémů, mezi které patří zejména navýšení úhrad, problematika rozpočtového určení daní, která znevýhodňuje Jihomoravský kraj, ale také navýšení financí do sociálních služeb,“ dodala Leitnerová. V kraji žije zhruba 11 procent obyvatel země, směrné číslo pro rozdělení peněz do sociální oblasti je ale 9,21.

Autor: ČTK

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com