Státní ústav vyzval, aby lidé nehromadili léky typu Paralenu

Praha – Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) vyzval lidi, aby zbytečně nehromadili léky s obsahem paracetamolu, kterých je aktuálně na českém trhu nedostatek. Ústav to dnes uvedl na svém webu. Jde například o Paralen. Některým lékárnám v Česku v posledních dnech docházejí léčiva proti horečce, jež je jedním z průvodních jevů nemoci COVID-19, kterou způsobuje šířící se nový koronavirus.

„U nejprodávanějšího léčivého přípravku z této skupiny došlo v posledních týdnech k navýšení prodeje více jak trojnásobně. Pro představu to znamená, že se během jednoho týdne prodala jindy měsíční poptávka, tj. přes 300.000 balení,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí SÚKL Barbora Peterová.

Z dostupných informací je obdobný nárůst prodeje podle ní patrný i u dalších léčivých přípravků s obsahem paracetamolu, a proto mnoho z nich bylo vyprodáno. „Takto enormní předzásobování ze strany pacientů vede ke krátkodobé nedostupnosti léčivých přípravků s obsahem paracetamolu na trhu. Ve vztahu k této léčivé látce připomínáme, aby se pacienti řídili příbalovou informací a nepřekračovali maximální doporučené denní dávky. V případě předávkování hrozí závažné poškození jater,“ sdělila Peterová.

Zentiva, která Paralen a další velmi používaný lék Ibalgin vyrábí v závodě v pražských Dolních Měcholupech, už minulý týden zvýšila výrobu paracetamolu a ibuprofenu o milion balení a je připravena k dalšímu navýšení výroby, sdělila ve středu firma ČTK. Peterová dnes potvrdila, že v příštích dnech jsou plánovány dodávky léčiv s obsahem paracetamolu v řádu několika set tisíc balení. Ministerstvo zdravotnictví a SÚKL podle ní zároveň jednají o zajištění dalšího dovozu.

„Přesto vyzýváme všechny, aby zbytečně nehromadili léčivé přípravky, a prosíme o ohleduplnost k dalším pacientům, kteří svou léčbu také potřebují. Pro doplnění uvádíme, že obdobná situace panuje ve více zemích Evropy, a proto některé státy (například Dánsko, Norsko, Irsko, Belgie) již omezily nařízením výdej volně prodejných léčivých přípravků. Jiné země (například Slovensko) uvádějí nedostupnost paracetamolu, ibuprofenu i acylpyrinu,“ dodala.

  Pavlovi v katedrále požehnali představitelé církví i vrchní zemský rabín

Francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran už dříve uvedl, že užívání některých léků typu ibuprofen může zhoršit průběh nemoci COVID-19, kterou způsobuje nový koronavirus. V Česku jde například o Ibalgin. Světová zdravotnická organizace v úterý informovala, že záležitost zkoumají experti, zároveň ovšem doporučila, aby se lidé bez konzultace s lékařem ibuprofenu zatím raději vyhnuli. „V současné době neexistují žádné vědecky doložené důkazy, že by ibuprofen zhoršoval průběh infekce COVID-19,“ reagoval však ve středu SÚKL. Také český ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) následně řekl televizi Nova, že doporučení Světové zdravotnické organizace potvrdit nemůže.

Zdroj: https://www.ceskenoviny.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com