Benešová souhlasí s justičním programem koalice, výhrady má k posílení Senátu

irozhlas.cz

Dosluhující ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) má z návrhů nově vznikající vládní koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty v justici výhrady zejména k posilování role Senátu. S programovým prohlášením ale souhlasí. Některé z avizovaných bodů ministerstvo již připravilo v dosavadním volebním období, sdělila ČTK. Některé plánované kroky by ale podle ní měly být konkrétnější.

„S nadsázkou mohu sdělit, že některé položky z programového prohlášení (např. zákon o oznamovatelích, zkrácení doby insolvenčního řízení na tři roky, rozšiřování možnosti alternativních trestů, zaměstnávání vězněných osob nebo trestní řád a občanský soudní řád) si může můj nástupce odškrtnout,“ uvedla Benešová. Tyto zákony i další jsou podle ní na ministerstvu již připraveny. Dokončeny jsou i trestní řád a občanský soudní řád.

Zákon o státním zastupitelství podle ministryně v jejím období brzdili samotní státní zástupci, v Legislativní radě vlády prošel. „Co se týká exekučního řádu, nebylo nutné čekat na programové prohlášení. Reagovat bylo možné již ve chvíli, kdy jej přetvářela Poslanecká sněmovna,“ uvedla. Za nekonkrétní považuje Benešová body týkající se rušení toho, co je v českém právu zbytečné, zefektivnění opatření proti nečinnosti či zavedení zákonů k posílení průhlednosti veřejné správy.

Ministryně nesouhlasí s prohlášením, že se koalice bude snažit o posilování role Senátu. „Posilování role Senátu by mohlo znamenat rozkolísání nastaveného dvoukomorového systému, který podle mě až doteď fungoval,“ vysvětlila. Výhrady má také k zařazení korespondenční volby pro Čechy v zahraničí pod oblast justice, protože to má na starosti ministerstvo vnitra.

Benešová uvedla, že svému nástupci odevzdává resort justice v dobré kondici. Některé organizace ale měly k současné vládě výhrady. Podle nedávného vyjádření Unie soudců a Unie státních zástupců se Benešové sice podařilo prosadit novelu zákona o soudech a soudcích, ale trestní řád se jí předložit nepodařilo. Kabinet nestihl schválit ani slibované změny ve státním zastupitelství. Protikorupční organizace zase v létě uvedly, že ohledně boje s korupcí a dodržování principů právního státu kabinet Andreje Babiše (ANO) selhal.

Autor: ČTK
  Ipsos a Median: Druhé kolo volby prezidenta by jasně vyhrál Pavel

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com