Nenecháme se vydírat. Žádejte vrácení peněz za PCR test, vyzval Vojtěch

seznamzpravy.cz

Laboratoře se s vládou dohadují o ceně PCR a antigenních testů hrazených pojišťovnami. Ministr zdravotnictví jim zprvu ustoupil, trvá ale na tom, že si odběrová místa nesmějí za PCR testy účtovat od lidí peníze.

Řada odběrových míst začátkem června odmítla přistoupit na PCR testování zdarma pro lidi bez žádanky od lékaře nebo hygieny. Vláda jim přitom tuto povinnost uložila už v pátek, s platností právě od úterý 1. června. Jenže pro preventivní testování platí úhrada od pojišťovny pouze ve výši 350 korun, zatímco v indikovaných případech a od samoplátců laboratoře dostanou 1200 korun.

Hned v úterý proto ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ohlásil, že úhradu od pojišťovny za PCR test bez žádanky zvýší na 614 korun. Ve středu řekl, že se nenechá laboratořemi vydírat.

„Ověřoval jsem to a jsem přesvědčen, že ta cena je dostatečná. Pokud je ty laboratoře takzvaně ‚poolují‘ (metoda vyšetření více vzorků naráz – pozn. red.), tak se dostávají na nějakých 150 korun. Bylo to vidět, když si školy objednávaly testování. Myslím, že těch 614 korun je dostatečných, trochu mám pocit, že to, co některé laboratoře dělají, je snaha vytvořit na nás tlak. Určitě se nenecháme tlačit do kouta a vydírat, cena je optimální,“ řekl Vojtěch novinářům.

Lidé, kteří v úterý zaplatili za PCR test na vlastní žádost, mohou laboratoře žádat o vrácení peněz, řekl ministr.

„Pokud test zaplatili, laboratoř porušila mimořádné opatření zveřejněné od pátku. To, co jsem slyšel, že nemají informace, není pravda, vláda to zveřejňovala v pátek, nerozumím této výtce. Je to taková nějaká hra některých laboratoří, které možná nejsou spokojeny, že přicházejí o ty peníze, které byly předtím. Ale na druhou stranu, my také musíme myslet na veřejné zdravotní pojištění a částka musí být adekvátní,“ dodal Vojtěch.

  Babiš dnes bude v Lublani jednat s premiéry ostatních zemí V4 a Slovinska

Několik velkých laboratoří v úterý uvedlo, že se do systému nemohou zapojit kvůli chybějící metodice od ministerstva. Údajně nevědí, zda mohou použít levnější metodu takzvaného poolování, tedy vyhodnocení více vzorků najednou. Zároveň si ale stěžují i na sníženou cenu úhrady od pojišťoven.

Například zástupci laboratoří AeskuLab uvedli, že ještě v pondělí, když se dozvěděli podle nich o nejasné metodice ministerstva zdravotnictví a zdravotních pojišťoven v úhradě testů, obvolali všechny objednané klienty na PCR testování na 1. června. Nabídli jim odložení testování o několik dní, než se situace vyjasní, nebo že si mohou testování zaplatit, sdělila dnes večer na dotaz ČTK mluvčí společnosti Olga Kunešová. Většina klientů podle ní rezervaci nerušila a na plánované testování přišli i za podmínky platby. „Prozatím se nikdo neozval, že změnil názor a chtěl by test proplatit,“ dodala Kunešová.

Snížit se navíc má i cena za antigenní test, a to z 350 korun na 201 korun. Podle některých velkých společností, které redakce oslovila, se takové testování finančně nevyplatí.

„Takové zásadní snížení ceny – navíc opět bez jakékoli konzultace s poskytovateli laboratorních služeb, kteří provádějí antigenní testování v řádově vyšší kvalitě, než je tomu v případě preventivního samoodběrového antigenního testování – povede bez dalšího k objektivnímu vyloučení schopnosti poskytovatelů laboratorních služeb tato vyšetření provádět, jelikož tato částka nepokryje ani náklady na odběr vzorku a jeho laboratorní zpracování,“ uvedl pro Seznam Zprávy Kamil Doležel, generální ředitel rozsáhlé sítě laboratoří AeskuLab.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com