Semily odvolaly ředitele waldorfské školy Semeckého, který odmítal testovat žáky na covid

irozhlas.cz

V Semilech v úterý odvolali ředitele waldorfské školy Ivana Semeckého, který umožnil chodit do školy i dětem, jejichž rodiče odmítají testování. O jeho odvolání jednala rada města dlouho do noci, rozhodnutí bylo jednomyslné, uvedla na stránkách města starostka Jitka Mejnková (Volba pro Semily). Odvolaný ředitel je přesvědčený, že jednal správně a je připravený se bránit.

Radnice neměla podle starostky Jitky Mlejnkové jinou možnost. Vědomé porušování povinností stanovených mimořádným opatřením ministerstva zdravotnictví pokračovalo podle starostky na škole i tento týden.

„Situace ve Waldorfské základní a střední škole Semily se od předchozího týdne nijak nezměnila. Pan ředitel na jednání rady města žádal o více času, ale z jeho strany nebyl učiněn žádný vstřícný krok. I když si škola na pondělní testování nakoupila plivací antigenní testy, výsledek byl stejný – ve škole bylo z rozhodnutí pana ředitele přítomno 44 dětí, u kterých nebylo provedeno testování,“ zdůvodňuje rozhodnutí radnice.

Ředitel: Jednal jsem správně

Semecký v minulém týdnu umožnil chodit do školy i dětem, jejichž rodiče odmítají testování. To je přitom v Česku nyní kvůli pandemii koronaviru povinné. Jeho přístup rozdělil rodiče dětí i pedagogický sbor školy, s jeho postupem nesouhlasila rada školy.

„Myslím si, že jsem jednal správně a nevidím důvod ke svému odvolání, jsem připraven se bránit,“ řekl v pondělí Semecký.

Testování dětí je jednou z podmínek, aby se minulé pondělí mohli do lavic vrátit děti prvního stupně základních škol, speciálních škol a nejvyšších ročníků škol mateřských.

Největším problémem mimořádného opatření a metodiky ministerstva školství je podle Semeckého to, že sáhla na nejzákladnější práva.

„Zakazuje dětem chodit do školy a popírá práva rodičů, aby rozhodovali o svých dětech,“ doplnil v pondělí.

V Semilech během pondělního odpoledne demonstrovalo za návrat dětí do škol bez podmínek několik stovek lidí, kteří chtěli zároveň podpořit ředitele Semeckého.

  Kulhánek: Izrael má plné právo chránit své občany, má podporu ČR

Na podporu ředitele vznikla minulý týden i petice, tu elektronickou podepsalo již přes 11 tisíc lidí, další tisícovku podpisů se podle petičního výboru podařilo posbírat pod její listinnou podobu přímo v Semilech.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com