Prezident Zeman hodnotí vládnutí Babišova kabinetu pozitivně

zpravy.aktualne.cz

Prezident Miloš Zeman hodnotí dosavadní vládnutí kabinetu premiéra Andreje Babiše (ANO) pozitivně. Za chybu označil rozvolnění protikoronavirových opatření po loňské první vlně šíření onemocnění covid-19. Pochvalně se vyjádřil ohledně nezaměstnanosti, boji proti chudobě nebo o ekonomickém vývoji. Zeman to dnes řekl v Ústřední vojenské nemocnici televizi Nova.

„Když si vezmeme, že v Česku je nejnižší míra nezaměstnanosti v celé Evropské unii, že je tady nejnižší procento chudoby, tak tyto dva základní ukazatele plus celkem uspokojivý vývoj ekonomiky v předchozím období svědčí o tom, že tato vláda si vedla v zásadě dobře,“ řekl Zeman. Vyzdvihl také zvládnutí první vlny koronavirové pandemie, vláda ji podle něj vyřešila „dokonale“, a to i díky tehdejšímu náměstkovi ministra zdravotnictví a pozdějšímu ministru zdravotnictví Romanu Prymulovi (za ANO).

Následné rozvolnění Zeman označil za nesprávné rozhodnutí. „To byla velká chyba, protože covid se vrátil. Ale v podstatě stejné chyby dělaly i vlády jiných zemí, takže celkové hodnocení Babišovy vlády je pozitivní,“ řekl.

Energetickou krizi, se kterou se nyní potýká nejenom Česká republika, není podle Zemana způsobena „domácí politikou“, ale souběhem několika vnějších faktorů. Kritizoval v této souvislosti tzv. zelený plán pro Evropu (Green Deal).

Druhou Babišovu vládu Zeman jmenoval na konci června 2018, důvěru poslanců získala v červenci 2018. Její demisi po ustanovení nové Sněmovny Zeman přijal minulý týden ve čtvrtek.

Autor: ČTK

 

  Ministr dopravy Kupka rezignoval na post starosty Líbeznic

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com