V březnu letos spadlo o dvě třetiny méně srážek než obvykle

V březnu letos spadlo v Česku v průměru o dvě třetiny méně srážek než obvykle. Třeba v Libereckém kraji byl objem srážek dokonce jen na pětině obvyklé míry pro březen. Na svém webu to dnes oznámil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Průměrný měsíční úhrn srážek činil letos v březnu 16 milimetrů, tedy 16 litrů na metr čtvereční. To je podle ústavu jen 35 procent dlouhodobého průměru pro měsíc březen za roky 1991 až 2020.

Nejvíce srážek spadlo v Moravskoslezském kraji, ale i v tomto regionu přinesl letošní březen daleko méně vody než normálně. Objem srážek tam byl na 51 procentech dlouhodobého průměru. Nejméně srážek bylo ve zmíněném Libereckém kraji, a to jen 19 procent obvyklého objemu.

Celkově se v březnu méně vláhy objevilo v Čechách, kde byl objem srážek na 32 procentech průměru za roky 1991 až 2020. Situace na Moravě a ve Slezsku však nebyla o mnoho lepší. Spadlo tam pouze 38 procent obvyklého objemu srážek, uvedl ústav.

Sucho v uplynulých týdnech trápilo zemědělce. Bioklimatolog z Ústavu výzkumu globální změny CzechGlobe Akademie věd ČR Zdeněk Žalud řekl 31. března na konferenci projektu Intersucho, že sucho na začátku vegetační sezony zasáhlo pěstitele v celé Evropě. V kombinaci s válkou na Ukrajině a dopady pandemie covidu-19 to může mít podle odborníků dopad na dostupnost potravin. Podle viceprezidenta Agrární komory ČR Václava Hlaváčka jde o souhru podmínek, kvůli které je potřeba změnit systém řízení zemědělství nejen v Česku, ale v celé Evropské unii.

Ministerstvo zemědělství na konci března oznámilo, že zatím nemá od zemědělců hlášeny významné podněty o škodách způsobených suchem a že zásadní vliv na sklizeň bude mít počasí v dalších týdnech. Podle aktuálních informací portáluIntersucho se na přelomu března a dubna situace kolem sucha v půdě zlepšila a také v následujících dnech se bude zřejmě půdní vlhkost zvyšovat.

  Sníh a vítr opět omezily dopravu, kamiony měly problémy i na D1

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com