Ruské rakety zasáhly nádraží v Kramatorsku, úřady hlásí nejméně 30 mrtvých

Ruské rakety zasáhly vlakové nádraží v Kramatorsku na východě Ukrajiny, kterou využívají civilisté k evakuaci, oznámila dnes ukrajinská státní železniční společnost. Zemřelo podle ní přes 30 lidí, dalších více než 100 utrpělo zranění, píše agentura Reuters. Agentura AFP uvedla, že podle jejích zdrojů zahynulo nejméně 20 lidí.

Gubernátor Doněcké oblasti, v jehož severní části Kramatorsk leží, před tím s odvoláním na policii a záchranáře řekl, že úder mohl zabít nebo zranit až desítky lidí. Na místě podle něj byly tisíce lidí, které se pokoušely kvůli hrozbě ruské ofenzivy na východě Ukrajiny dostat do bezpečnějších regionů země.

Cílem Rusů je dobytí Mariupolu a ofenziva u Izjumu, uvedl ukrajinský štáb

Přípravy na ruskou ofenzivu na východě Ukrajiny vrcholí, uvedl ráno generální štáb ukrajinských ozbrojených sil. Hlavním cílem ruských jednotek je podle štábu dobytí Mariupolu, ofenziva v oblasti města Izjum a prolomení ukrajinské linie u Doněcku. Podle ukrajinské armády Rusové dál ostřelují civilní cíle a infrastrukturu, hlásí i použití raketometů.

„Na území Doněcké a Luhanské oblasti (ukrajinské jednotky) za posledních 24 hodin odrazily sedm nepřátelských útoků, zničily čtyři tanky, dva dělostřelecké systémy, deset obrněných jednotek a jedenáct nepřátelských vozidel,“ uvádí armáda.

Ozbrojené síly Běloruska podle velení ukrajinské armády provádějí operační a bojovou přípravu na cvičištích po celé zemi, čtyři taktické skupiny se zapojily do úkolů na posílení ochrany ukrajinsko-běloruské hranice. Z území Běloruska Ukrajině i nadále hrozí raketové a letecké údery, dodává štáb. Zpravodajské informace podle štábu naznačují, že v Bělorusku vznikají nové vojenské jednotky a soukromé skupiny složené z „dobrovolníků“. Ukrajinská armáda přiznává, že tato informace dosud nebyla ověřena. Rusko na konci února podniklo invazi na Ukrajinu mimo jiné právě z běloruského území.

Britské ministerstvo obrany s odkazem na zpravodajské informace ve své pravidelné ranní analýze uvedlo, že se ruské jednotky zcela stáhly ze severu Ukrajiny do Běloruska a do Ruska. Přinejmenším část těchto sil se přesouvá na východ Ukrajiny, aby se zapojila do bojů v Donbasu. Před plným bojovým nasazením bude velká část těchto jednotek potřebovat doplnit zásoby, což potrvá nejméně týden, uvedlo britské ministerstvo. „Strategicky významné město Izjum zůstává pod jejich (ruskou) kontrolou,“ píše se v analýze.

  Ukrajina sestřelila další ruský letoun A-50

Podle středeční zprávy amerického Institutu pro studium války (ISW) Ukrajinci mají nadále pod kontrolou jihozápad Mariupolu. Ruské jednotky se podle ISW připravují na plánovaný centrální útok na Doněckou a Luhanskou oblast, který by měl přijít v nejbližších dnech.

„Ukrajinské síly odrazily pokračující ruské útoky z Izjumu na jihovýchod směrem na Slovjansk a Barvinkove. Ruské a běloruské síly se za pomoci demonstrativních akcí snaží udržet ukrajinské jednotky v okolí Kyjeva. Je však velmi nepravděpodobné, že by tyto jednotky zahájily nové útočné operace, a ukrajinské jednotky z okolí Kyjeva se pravděpodobně mohou bezpečně přemístit na východní Ukrajinu,“ píší analytici ISW.

Z Donbasu se v očekávání útoku evakuovalo na západ Ukrajiny 170.000 lidí

Z Ukrajinou kontrolované části Doněcké a Luhanské oblasti se v očekávání nové ruské ofenzivy evakuovalo vlakem na západ země více než 170.000 lidí. Evakuační soupravy, jejichž provoz ve čtvrtek přerušil nálet ruského letectva, nyní opět jezdí. Informoval o tom v noci na dnešek gubernátor Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko. Ukrajinské úřady doufají, že dnes bude fungovat v zemi deset humanitárních koridorů pro evakuaci obyvatel uvázlých v oblastech, kde se bojuje.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu koncem března uvedl, že „osvobození“ Donbasu je prvořadým cílem ruské „speciální vojenské operace“, což je oficiální kremelský termín pro invazi na Ukrajinu. Kyjev očekává, že na průmyslový východ země se ruská vojska v příštích dnech a týdnech soustředí, zatímco z předměstí metropole a dalších částí severní Ukrajiny se už stáhla.

„Vzhledem k tomu, že Rusové soustřeďují své úsilí v Doněcké a Luhanské oblasti, je pro civilisty lepší tyto regiony opustit,“ napsal Kyrylenko s tím, že evakuační vlaky vyrážejí denně.

Ruský letecký úder na přejezd nad železniční tratí v obci Barvinkove ve čtvrtek dočasně přerušil cestu tří evakuačních vlaků, které mířily z Donbasu na západ Ukrajiny. V noci na dnešek Kyrylenko oznámil, že „vlaky jsou již v bezpečné vzdálenosti od epicentra náletu a jedou po stanovené trase“. Mezi cestujícími podle něj nejsou žádní zranění.

  AP: Izraelský nálet na tábor Maghází v Pásmu Gazy si vyžádal 106 obětí

Dočasně přerušené železniční spojení u obce Barvinkove je jediné, které vede přes neokupované ukrajinské území do velkých donbaských měst Slovjansk a Kramatorsk. Vyřazení tratě z provozu by výrazně zkomplikovalo nejen evakuace civilistů z Donbasu, ale i přísun posil ukrajinské armády bránící tuto část Ukrajiny.

Ukrajinské úřady v posledních dnech naléhají na obyvatele východu Ukrajiny, aby se evakuovali, dokud je to ještě možné.

Dnešních deset plánovaných humanitárních koridorů se podle vicepremiérky Iryny Vereščukové týká jihu a východu země – konkrétně Doněcké, Luhanské a Záporožské oblasti, píše agentura Ukrinform. Obyvatelé obléhaného Mariupolu se však budou muset pokusit dostat z města osobními vozidly.

Strategicky položený Mariupol na začátku března obklíčily ruské jednotky, které jej od té doby těžce ostřelují. Velká část předchozích pokusů o evakuaci civilistů částečně nebo úplně selhala, z čehož se obě strany viní navzájem.

Kyjev: Jednání s Ruskem pokračují, ale náladu poznamenaly události v Buči

Mírová jednání mezi Ukrajinou a Ruskem v on-line formátu pokračují, ale náladu poznamenaly události, jako je smrt civilistů v Buči. Podle agentury Reuters to řekl ukrajinský vyjednávač Mychajlo Podoljak. Kdy se delegace opět sejdou osobně, v tuto chvíli nelze říct, konkrétní datum může záviset na situaci na frontě, dodal poradce kanceláře ukrajinského prezidenta podle serveru RBK-Ukrajina.

„Bohužel válka nemá konkrétní termíny: k dnešnímu dni dosáhneme toho a toho. Nemá je ani vyjednávací proces, jehož základní ustanovení závisí na situaci na frontách,“ cituje ukrajinský server Podoljaka.

Jeden z ukrajinských vyjednávačů a současně poradce šéfa prezidentské kanceláře zároveň poznamenal, že ukrajinské ozbrojené síly vytvářejí na bojišti pro vyjednávače podmíněné komfortní podmínky, což delegaci umožňuje navrhovat některé formulace a trvat na jejich plnění, píše RBK-Ukrajina.

„Bylo by však chybou dávat nyní nějaké termíny, protože intenzita bojových operací neklesá, ale naopak roste,“ dodal Podoljak. Ruské síly se v posledních dnech stáhly z oblastí na severu Ukrajiny, podle ukrajinských úřadů se však připravují na ofenzivu na východě země, odkud jsou také stále hlášeny boje a útoky. O tom, že bude koncentrovat síly na Donbas, před časem informovalo také ruské ministerstvo obrany.

  Moskva prý odpoví, pokud NATO přesune jaderné síly blíže k ruským hranicím

V případě Buči Podoljak připomněl smrt až několika stovek civilistů, z jejichž zabití viní ukrajinské úřady ruskou armádu, která město ležící nedaleko Kyjeva okupovala. Těla obyvatel se našla po stažení ruských vojsk. Moskva odpovědnost za jejich smrt popírá a tvrdí, že vše zinscenoval Kyjev společně se západními spojenci.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ve čtvrtek prohlásil, že Kyjev se v novém návrhu mírové dohody odchýlil od důležitých bodů, na nichž se shodly před časem delegace obou zemí v Istanbulu. Podoljak jeho komentář už ve čtvrtek odmítl.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com