Kulhánkův náměstek si předvolá běloruského velvyslance kvůli sporu o Bazanovovi

globe24.cz

Ministr zahraničí v demisi Jakub Kulhánek (ČSSD) pověřil svého náměstka, aby si předvolal běloruského velvyslance Valerije Kurdjukova v reakci na středeční předvolání českého diplomata v Minsku. Uvedl to dnes na twitteru. Bělorusko si předvolalo českého chargé d’affaires Petra Halaxu na protest proti vyhoštění šéfa běloruského fotbalu Uladzimira Bazanova z České republiky.

Česká policie podle serveru Deník N nařídila šéfovi běloruského fotbalového svazu Bazanovovi opustit Česko. V úterý ho společně s manželkou zadržela na několik hodin cizinecká policie, protože na zápas kvalifikace mistrovství světa fotbalistek v Opavě přijeli bez povolení ke vstupu. Navíc porušili podmínky ministerstva zdravotnictví související s koronavirovou pandemií.

Mluvčí běloruského ministerstva zahraničí Anatol Hlaz ve středu mimo jiné uvedl, že Minsk požádal Prahu o náležité vysvětlení a protestuje proti oficiálnímu postupu České republiky.

„V reakci na předvolání našeho diplomata v Minsku kvůli panu V. Bazanovovi jsem pověřil mého náměstka, aby si předvolal běloruského velvyslance. Zopakuje mu, že přátelé a spojenci (běloruského prezidenta Alexandra) Lukašenka nemají v ČR co dělat!“ uvedl Kulhánek. Bazanov podle Deníku N pomáhá Lukašenkovi udržet se u moci.

Kulhánek dodal, že dnes na výročním zasedání ministrů zahraničí zemí Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) ve Švédsku vystoupí s kritikou Lukašenkova režimu.

Autor: ČTK

  Nemocnice by proti covidu povinně neočkovaly. Sociální služby to vidí jinak

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com