Prymula: Každý den přibývá 420 pozitivně testovaných studentů

Každý den podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) přibývá 420 pozitivně testovaných žáků a studentů. Nakažených pedagogů je 1680 a žáků a studentů přes 8200. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce Prymula řekl, že mezi dalšími zvažovanými opatřeními je uzavření druhých stupňů základních škol. Učit na dálku musí už vysoké školy, od pondělí také školy střední.

„Jsme si jisti tím, že distanční výuka je kvalitativně výrazně níže. Je mi jasné, že je špatně třeba pro první ročníky vysokých škol, kteří se ještě v systému nevyznají,“ řekl ministr. První stupně základních škol rozhodně uzavírat nechce.

Podle rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy nemusí uzavření středních škol, které začíná platit v pondělí, proti nákaze zafungovat dostatečně, protože studenti se stejně budou scházet. Vhodné navíc podle něj není ani to, aby mnoho hodin denně trávili před počítačem.

Opatření, jímž ministerstvo zakázalo, aby v restauracích sedělo u stolu najednou více než šest lidí, má podle Prymuly bránit zejména právě tomu, aby se tam přesunuli středoškoláci, například do řetězců rychlého občerstvení. Původně zvažoval i omezení shromažďování v nákupních centrech, nakonec k tomu zatím ministerstvo nepřistoupilo.

Počet nakažených žáků strmě roste. Ministr v pátek řekl, že středoškoláci se podílejí asi na polovině všech nových nákaz. Alespoň jeden nakažený člověk byl podle dat ministerstva zdravotnictví z 25. září v 368 základních školách, ve 132 gymnáziích a dalších 213 středních školách. Nákaza se objevila také ve 121 mateřských školách či dětských skupinách, ve 23 vysokých nebo vyšších odborných školách, v 18 základních uměleckých školách a v sedmi dětských domovech či domovech mládeže.

V Česku je podle dat ministerstva školství zhruba 11.000 mateřských, základních, středních a vyšších odborných škol. Chodí do nich přibližně 1,8 milionu dětí a mladých lidí, které vyučuje kolem 169.000 pedagogů.

  Se členstvím ČR v NATO souhlasí nejvíc lidí od roku 1994, ukázal průzkum

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com