Vojtěch zamíří do Finska. Už nebude ministrem, potvrdil Babiš

seznamzpravy.cz

Premiér Andrej Babiš ve čtvrtek potvrdil, že pokud bude po volbách v příští vládě obsazovat post ministra zdravotnictví, už to nebude současný ministr Adam Vojtěch. „Důvodem je, že od 1. listopadu bude na ministerstvu zahraničních věcí,“ řekl Babiš Rádiu Impuls. Vláda už v únoru schválila, že se Vojtěch stane českým velvyslancem ve Finsku.

Adam Vojtěch odchází, byl schválen jako velvyslanec ve Finsku a měl by 1. listopadu odejít na ministerstvo zahraničních věcí,“ řekl Babiš, který Vojtěcha navíc poprvé veřejně pochválil.

„Je to slušný kluk. Nejlepší ministr, udělal opravdu hodně věcí,“ dodal na adresu nejdéle sloužícího ministra zdravotnictví samostatné České republiky.

Pokud bude ANO i v dalších vládě, hodlá o resort zdravotnictví usilovat znovu. „Samozřejmě pokud budeme ve vládě, tak ten resort chceme,“ řekl Babiš. Zdůvodnil to mimo jiné snahou realizovat program prevence proti rakovině.

Vojtěch je nejdéle sloužícím ministrem zdravotnictví od roku 1993. Bývalý člen správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny zastával úřad od prosince 2017 do září 2020, kdy ve vedení resortu na vlastní žádost skončil.

Ministerstvo řídil během první fáze pandemie covidu-19. Na funkci rezignoval loni v září s vysvětlením, že ho řízení úřadu v době první vlny koronaviru neúměrně zatížilo. Na Palackého náměstí v Praze, kde ministerstvo zdravotnictví sídlí, se ale vrátil letos v květnu po odvolání ministra Petra Arenbergera.

Díky bohu za Vyšehrad, říká premiér

Babiš se v předvolební debatě s moderátorem Rádia Impuls vrátil i k výroku Romana Prymuly, který Vojtěcha po jeho rezignaci nahradil v čele ministerstva zdravotnictví. Epidemiolog a vědecký pracovník Prymula přednedávnem Babišovi vyčetl, že „až takových patnáct tisíc lidí zemřít nemuselo, pokud by tady v tu chvíli byla restriktivnější opatření,“ řekl v ČT.

  Víc munice pro ukrajinská děla. Černochová: Spolupráci firem dohodl Fiala se Zelenským

„Je mi líto každého lidského života, dělali jsme maximum. Nechtěl jsem to říkat, ale řeknu,“ rozohnil se premiér a pokračoval. „Díky bohu, že šel Prymula na Vyšehrad. Odmítal objednat vakcíny Pfizer. Takže jsem ho za Vyšehrad odvolal, místo něj nastoupil pan Blatný a ten už vakcíny zařídil,“ odhalil zákulisí boje o vakcíny.

Zdroj: https://www.idnes.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com