Chybí mladí zájemci, říká diplomatka, která podporuje Čechy v institucích EU

irozhlas.cz

Zastoupení českých pracovníků v řadách orgánů Evropské unie stále není takové, jaké by si obě strany přály, poslední měsíce ovšem přinesly šanci situaci změnit. Myslí si to diplomatka Linda Messias, která má v Bruselu danou problematiku na starosti. Kromě publicity spojené s nyní končícím předsednictvím v Radě EU podle ní Česku nahrává také otevření některých výběrových řízení pro externí uchazeče. Za překážku pro zvýšení podílu Čechů v institucích označila diplomatka v rozhovoru s ČTK mimo jiné nedostatek mladých zájemců.

Takzvané „podzastoupení“ je dlouhodobým problémem, s nímž se zdaleka nepotýká jen Česko. První české předsednictví v roce 2009 nebylo z tohoto hlediska příliš úspěšné, po 13 letech se ovšem naskýtá nová příležitost. Zatímco druhé předsednictví ČR je na svém konci, práce na posílení české stopy v unijních institucích právě vrcholí.

„Myslím si, že si opravdu všichni uvědomujeme, že teď máme momentum,“ řekla Messias. Diplomatka, která působí v Bruselu od roku 2018, je jedním z těch, kdo má za úkol negativní trend zvrátit. Na stálém zastoupení ČR při EU vede „strategii podpory Čechů v institucích EU“ a označuje se za „kontaktní bod“ pro všechny Čechy, kteří v unijních složkách pracují, nebo se tam snaží práci získat. „Pokud budou nějaké volné pozice v tom top managementu, teď je největší šance je obsadit,“ upozornila.

V unijních institucích podle ministerstva zahraničních věcí pracují stovky Čechů. Jen v Evropské komisi, která je největším orgánem, jich v roce 2014 bylo 459, neboli 1,9 procenta. Unijní exekutiva ovšem pro ČR stanovila cíl na úrovni 3,1 procenta, přičemž aktuální podíl je nižší než před osmi lety, řekla Messias. Pomyslné nůžky mezi více a méně zastoupenými zeměmi se podle ní rozevírají a s nižším než možným zastoupením v unijních institucích už bojuje 19 z 27 členských zemí.

  Vláda schválila strategii zadávání veřejných zakázek do roku 2028

„Všichni vlastně řešíme totéž. Máme málo lidí na těch startovních pozicích, máme málo mladých lidí, kteří se hlásí na stáž,“ řekla. Tento faktor se promítá i do vyšších úrovní institucí, neboť lidé z dané země pak nefigurují tak často na seznamech kandidátů pro trvalejší angažmá, které vytváří zvláštní personální orgán EU. „Tam je ten začátek, že nám chybí kritická masa mladých začínajících lidí,“ vysvětlovala Messias.

Její práce spočívá mimo jiné v přípravě potenciálních uchazečů na složité přijímací řízení či ve vytváření vazeb v české komunitě v Bruselu. Jako jeden z faktorů bránících vyššímu přílivu mladých Čechů do belgické metropole zmínila i neochotu stěhovat se z vlasti, „protože se máme dobře“. Práce na půdě EU podle ní není pro Čechy finančně tolik atraktivní jako pro Italy nebo Španěly.

Při obsazování vyšších postů je kromě skvělých schopností zapotřebí také politická podpora kandidátů v závěru výběrového řízení. Podle Messias se nyní EU ocitla v „bodě zlomu“, neboť české předsednictví přineslo první diskusi velvyslanců členských zemi o zeměpisné rovnováze. „Instituce deklarovaly, že některé země jsou podzastoupené. A chtějí nám jít naproti,“ řekla.

Výsledkem je, že na některé pozice se aktuálně mohou hlásit i lidé bez dlouhé praxe ve službách EU. To nahrává novějším členům EU, jako je ČR, z níž začali zaměstnanci přicházet až v roce 2004. Server Aktuálně.cz tento měsíc napsal, že česká vláda chce na manažerské pozice prosadit deset až 15 lidí, jednoho ze svých velvyslanců v Bruselu Jaroslava Zajíčka nebo náměstka ministra životního prostředí Jana Dusíka.

Messias má za to, že podíl Čechů na chodu unijních institucí je přínosem pro obě strany. Češi jsou podle ní pracovití a schopní, jisté rezervy ovšem vidí v sociálním rozměru věci. „V momentě, kdy chceme soutěžit o místa v tomto prostoru, musíme přijmout jejich firemní kulturu mnohem víc, než jsme ochotni si připustit. Výborně zvládnuté předsednictví potvrdilo, že Češi řemeslo ovládají a všichni nás berou,“ uvedla.

  V pátek přibylo 4791 případů covidu, nejméně v pracovní den od 7. prosince

Zájemcům o práci v orgánech EU doporučuje například konzultovat přípravu životopisu a motivačního dopisu s odborníkem, budovat si kontakty skrze různé konference a neformální setkání a „oprostit se trošku od té naší české identity“. Také radí, aby si svůj případný neúspěch kandidáti nebrali osobně, protože „konkurence je obrovská“.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com