Pražské nemocnice Bulovka a Thomayerova jsou po letech znovu fakultní

Nemocnice Bulovka a Thomayerova v Praze jsou od ledna po devíti letech opět fakultní a mění své názvy. Status jim od roku 2012 odebral jejich zřizovatel, tedy ministerstvo zdravotnictví. Zdůvodňovalo to tehdy restrukturalizací sítě akutních lůžek v hlavním městě. Resort uvedl, že obě zdravotnická zařízení mají charakter fakultních nemocnic, a tak jim status opět udělil.

„Nemocnice na Bulovce je s platností od 1. ledna 2021 opět fakultní nemocnicí,“ uvedla nemocnice na Twitteru.

Změnu u Thomayerovy nemocnice potvrdil její  mluvčí Petr Sulek. „Mohu potvrdit, že Thomayerova nemocnice je s platností od 1. ledna 2021 opět fakultní nemocnicí. S tím souvisí i změna názvu nemocnice, a to nově na Fakultní Thomayerova nemocnice,“ napsal Sulek.

Nemocnice o návrat statusu požádaly loni ministerstvo. Podle odborného serveru Medical Tribune to zdůvodňovaly tím, že plní úkoly fakultních nemocnic. Jako příklad uvedly, že rozvíjí centra vysoce specializované péče, vytváří podmínky pro výuku a praxi studentů lékařských fakult, pro zvyšování kompetencí zdravotnických pracovníků a pro výzkum a vývoj. Podle serveru nemocnice pro žádost získaly také souhlas Asociace děkanů lékařských fakult.

To potvrdila i mluvčí ministerstva. „Obě nemocnice mají charakter nemocnic fakultních, a to jak spektrem poskytované péče, tak probíhající výukou, neboť řada pracovišť je společných s pražskými lékařskými fakultami, probíhá v nich výuka mediků i vědecko-výzkumná činnost. Tato skutečnost byla potvrzena i Asociací děkanů lékařských fakult,“ sdělila Barbora Peterová.

V hlavním městě je v součanosti pět fakultních nemocnic, kromě Bulovky a Thomayerovy také Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, Fakultní nemocnice v Motole a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Vedle toho jako fakultní vojenská nemocnice funguje také Ústřední vojenská nemocnice.

V Praze jsou celkem tři lékařské fakulty a v minulosti se počítalo s tím, že vzniknou takzvané univerzitní nemocnice. Název univerzitní by pak měly jen nemocnice navázané na lékařské fakulty. Tato změna nakonec nenastala.

  V Krupce na Teplicku se shromáždily stovky Romů, volají po větší bezpečnosti

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com