Česko vyřadilo ze zmrazených ruských nemovitostí čtyři budovy. Na seznam se dostaly nedopatřením

Česko vyřadilo ze seznamu ruských nemovitostí, o jejichž zablokování kvůli ruské vojenské agresi na Ukrajině rozhodla loni v listopadu vláda, čtyři budovy. Na seznam se podle ministerstva zahraničních věcí (MZV) dostaly technickým nedopatřením, napsal v pátek server Seznam Zprávy.

Podle serveru plomby v katastru nemovitostí zmizely ze tří pražských budov v ulici K Starému Bubenči a z jedné v nedaleké ulici Českomalínská. V prvním případě jde o dva opuštěné bytové domy a vedle stojící garáže. Na druhé adrese je to třípodlažní budova, která je propojena zastřešeným můstkem s už nefunkční střední školou při ruské ambasádě.

Ministerstvo vyřazení nemovitostí potvrdilo, budovy se podle úřadu dostaly na seznam technickým nedopatřením. Mariana Wernerová z resortu zahraničních věcí vysvětlila, že tyto objekty jsou před zmrazením chráněny platnou mezinárodní smlouvou. Šlo prý o ojedinělý případ, nikde jinde v Česku podle Wernerové už se takové nedopatření nestalo.

Vymáhání sankcí má na starosti Finanční analytický úřad (FAÚ), který spadá pod ministerstvo financí. „V obecné rovině platí, že pokud se objeví skutečnosti, které předtím nebyly známy a které prokazují, že daná nemovitost nepodléhá sankcím, zruší se předběžné opatření FAÚ zakazující s předmětnou nemovitostí nakládat,“ cituje web mluvčí ministerstva financí Petru Vodstrčilovou. Ke konkrétním nemovitostem se nevyjádřila.

Vláda v listopadu přidala na národní sankční seznam podnik pro správu ruského majetku v zahraničí, čímž bylo zmrazeno asi 70 nemovitostí hlavně v Praze, středních Čechách a Karlových Varech. Opatření se nevztahovalo na diplomatické mise, což je například ambasáda nebo rezidence velvyslance. Kreml tehdy reagoval tak, že zvažuje odpověď. Mluvčí Dmitrij Peskov krok označil za nezákonný. Námitku proti zařazení podniku na seznam kabinet Petra Fialy (ODS) na konci ledna zamítl.

Zdroj: Forum24

  Komentář: Bavorský model po Česku má díry. Ochrání nás před rakouskou cestou?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com