„Žádná země není zadním dvorem Ruska.“ Německá ministryně přirovnala Ukrajinu k Podněstří

Německá spolková ministryně zahraničí Annalena Baerbocková vidí paralely mezi kroky ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajině a v separatistickém regionu Podněstří v Moldavsku. „Žádná země není zadním dvorem Ruska a nesmí být destabilizována,“ prohlásila. Vedoucí představitelé neuznávané separatistické republiky ve středu přijali rezoluci kritizující moldavské úřady a žádající ruský parlament o ochranu před tlakem Kišiněva.

„Rusko již mnoho let vyzbrojuje menšiny na Ukrajině. V Moldavsku používá Putin stejně zjevnou taktiku vůči separatistům v Podněstří,“ napsala Baerbocková na sociální síti X. „Moldavsko není samo, má silné přátele. Žádná země není zadním dvorem Ruska a nesmí být destabilizována,“ dodala v pátek.

Mezinárodně neuznané Podněstří má zhruba 470 tisíc obyvatel a leží na hranici s jihozápadní Ukrajinou, nedaleko černomořského přístavu Oděsa. Od Moldavska se odtrhlo po rozpadu Sovětského svazu na počátku 90. let, když separatisty aktivně podpořili ruští vojáci. Dodnes je v regionu rozmístěno asi 1500 ruských vojáků, které Moskva označuje za příslušníky mírových jednotek.

Vedoucí představitelé neuznávané separatistické republiky Podněstří ve středu přijali rezoluci kritizující moldavské úřady a žádající ruský parlament o ochranu před tlakem Kišiněva. Moldavský kabinet předtím zasedání separatistů, z něhož žádost vzešla, označil za podvod.

„Na Podněstří je vyvíjen společenský a ekonomický tlak, který je v přímém rozporu s evropskými zásadami a přístupy k ochraně lidských práv a k volnému obchodu,“ píše se v textu rezoluce. Tu přijali takzvaní volení představitelé na všech úrovních, které svolal prezident samozvaného útvaru Vadim Krasnoselski.

Z rezoluce mimo jiné vyplývá, že sjezd se rozhodl obrátit vedle obou komor ruského parlamentu i na generálního tajemníka OSN, Evropský parlament, Společenství nezávislých států (SNS) sdružující postsovětské země i na další skupiny, aby požádal moldavské úřady o zastavení „ekonomické války“ proti regionu a o návrat k řádnému dialogu s Tiraspolem.

  Zemětřesení v Turecku a Sýrii už si vyžádalo více než 33.000 obětí

Moldavské úřady na začátku tohoto roku zavedly celní předpisy, podle kterých musí firmy v separatistickém regionu odvádět dovozní clo do moldavského rozpočtu. Rozhodnutí v Podněstří vyvolalo protesty, které vyvrcholily dnešním sjezdem.

Moldavsko dnešní žádost podněsterských separatistů označilo za propagandu. „Jedná se o propagandistickou akci, past, která si nezaslouží pozornost zahraničních novinářů ani senzační titulky ve zpravodajství,“ řekl před přijetím textu na adresu zasedání mluvčí moldavské vlády Daniel Voda.

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com