Do babyboxu v Hradci Králové někdo ve středu odložil novorozeně

hradec.rozhlas.cz

Do babyboxu v Hradci Králové někdo ve středu večer odložil novorozenou holčičku. Dostala jméno Olinka a je zdravá. ČTK to sdělil zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess. Olinka je čtvrtým dítětem odloženým do babyboxu v záchranné službě Královéhradeckého kraje, který funguje od září 2011. V Česku bylo v těchto speciálních schránkách od jejich zavedení v roce 2005 odloženo již 214 dětí, za letošní rok 15.

„Doktorka vybalila holčičku na první pohled zdravou, otřenou od porodního mázku, ale s neošetřeným pupečníkem. Záchranná služba ji odvezla do Fakultní nemocnice Hradec Králové,“ uvedl Hess. Po 22:00 zachytila kamera snímající interiér babyboxu i dodaný balík plen.

V České republice funguje 78 babyboxů a dosud bylo do těchto speciálních schránek odloženo 117 děvčátek a 97 chlapců. Jde o novorozenecký inkubátor, který po vložení dítěte zapne vyhřívání a ventilaci a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní zdravotnický personál. Nejčastěji se v babyboxech nacházejí novorozenci, v několika případech zde ale pracovníci přilehlých nemocnic či dalších institucí objevili i mnohem starší děti. Nechtěným „rekordmanem“ je takřka dvouletý chlapec, jehož v lednu 2019 odložili v babyboxu v Pelhřimově.

Schránky nejsou přijímány bez výhrad, v roce 2011 se proti nim postavil Výbor OSN pro práva dítěte. Podle něj odporují pěti článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a možnost znát své rodiče. Podle vyjádření bývalé vládní zmocněnkyně pro lidská práva Moniky Šimůnkové však na nejvyšším místě stojí právo na život a babyboxy život zachraňují. Skutečností nicméně je, že babyboxy fungují v určitém právním vakuu.

Babyboxy nejsou jedinou možností, jak se matky mohou utajeně vzdát potomka. Po celé republice existuje síť porodnic, jež umožňují anonymní porod, po němž je možné dítě také přímo přenechat k adopci. Podle lékařů má navíc toto řešení výhodu v tom, že je známá historie dítěte, jeho původ i zdravotní stav matky. Žena si navíc může souhlas s adopcí rozmyslet až do konce šestinedělí.

  Studenti uklidili svíčky z pietního místa u Karolina, vznikne z nich památka

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com