Hamáček se omluvil za policejní úlet na letišti

irozhlas.cz

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) se omluvil 140 Čechům, kteří se vraceli z dovolené v Tunisku a byli v sobotu na letišti Václava Havla zadrženi. Jejich testy na koronavirus nebyly podle policie platné. Hamáček ale v pondělí také uvedl, že se v minimálně jednom případě ukázalo, že padělané nejsou.

„Došlo k tomu, že policie měla pocit, že mohou být certifikáty padělané. Ukázalo se, minimálně v jednom případě, že padělané nejsou,“ řekl v pondělí ministr.

„Je namístě omluvit se cestujícím ze dvou letů, kteří byli zadrženi. Omlouvám se jménem ministerstva vnitra. Pokud se stane něco, co se stát nemá, tak má přijít omluva,” uvedl.

Dodal, že je nepříjemné, když se člověk vrátí z dovolené a je na místě zdržován. „Zdržení nebylo v řádu dlouhých hodin, byla to asi hodina nebo dvě. Omluva je ale namístě,” upřesnil.

Cizinecká policie v sobotu večer totiž zadržela na pražském letišti Václava Havla 140 cestujících z Tuniska, většinou šlo o rodiny s dětmi. Vyžádala si jejich přetestování, protože měla podezření, že potvrzení o jejich negativním testu na koronavirus jsou neplatná. Na nic takového ale nemá policie podle Listiny základních práv a svobod právo.

Část cestujících na letišti přiznala, že jim český lékař v zahraničí vydal potvrzení o testu na koronavirus, ačkoli ho neabsolvovali, sdělilo vnitro ministrovi zahraničí Jakubu Kulhánkovi (ČSSD), který postup na letišti prověřoval.

Zdroj: https://www.novinky.cz

  Úřad pro informační bezpečnost varuje před vyděračskými e-maily

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com