Česko vyhostí 18 ruských diplomatů které byli zapojeni do výbuchu ve Vrběticích

Podle zjištění českých bezpečnostních sil se příslušníci ruské tajné služby GRU podíleli na výbuchu muničního komplexu ve Vrběticích v roce 2014. Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) to dnes večer řekl tisku. Proto je 18 zaměstnanců ruského velvyslanectví, kteří budou vyhoštěni z České republiky, označeno za členy ruské tajné služby. Místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že musí Českou republiku opustit do 48 hodin a nyní má na starosti také ministerstvo zahraničních věcí. Babiš dodal, že o celém incidentu byl informován také prezident Miloš Zeman, který se zvoleným postupem plně souhlasí.

Policie rovněž pátrá po dvou mužích s ruskými pasy, byli v říjnu 2014 v Praze a na Moravě. Podle fotografií jde o podezřelé z otravy Skripala v Británii.

Podle Babiša výbuch způsobil obrovské materiální škody, byl vážně ohrožen a zničil životy mnoha místních obyvatel. „Nejdůležitější však je, že zde nepochybně přišli o život naši dva krajané a jejich rodiny. Rád bych pochválil naše bezpečnostní složky, policii České republiky, zejména Národní středisko organizovaného zločinu, za profesionální práci.

Česká republika je podle něj suverénní zemí a musí na tyto bezprecedentní objevy reagovat.

Sklad číslo 16 ve Vrběticích explodoval 16. října 2014, druhý sklad číslo 12 pak 3. prosince téhož roku. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Oba sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Munice uložená v dalších skladech byla z Vrbětic odvezena.

Autor: Adam Vojta

 

  Redaktor francouzského časopisu byl léta špión StB. Češi mu platili výdaje na milenky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com