Aktivisté protestovali před ruskou ambasádou se sochou nahého Putina. Nesouhlasili s uvěznění Navalného

Sochu nahého ruského prezidenta Vladimira Putina na zlatém záchodě dnes před ruské velvyslanectví v Praze přinesli aktivisté ze skupiny Kaputin. Zástupci skupiny uvedli, že akci uspořádali na protest proti věznění ruského opozičního politika Alexeje Navalného, ruské agresi vůči Ukrajině a porušování lidských práv v Rusku. Aktivisté také apelují na českou vládu, aby zachovala prozápadní orientaci země.

Kolem poledne přijelo k budově ruského velvyslanectví v Dejvicích auto s několika lidmi, kteří začali na plot ambasády dávat makety zlatých záchodů a věšet na plot zlaté záchodové štětky. Zároveň u jednoho schodu na náměstí Borise Němcova umístili sochu na pozlaceném záchodě, u které byl nápis „Naked killer“ (Nahý zabiják). Ze druhé strany ambasády u Korunovační ulice stálo několik lidí s transparenty, na nichž stálo „Putine ruce pryč od Ukrajiny“ nebo „Free Navalny“ (Svobodu Navalnému).

Akce se účastnily asi tři desítky lidí. Při instalaci záchodů dorazilo na místo několik policistů. Aktivistům sdělili, že poškozují majetek Ruska. Později aktivisté rozebrali sochu Putina a na vozíku a v dětských kočárcích ji snesli níže do parku. Tam ji opět sestavili. Kolem 13:00 se lidé začali rozcházet.

„Naší instalací nahého Putina na zlatém záchodě chceme vyjádřit podporu běžným lidem v Rusku i v zahraničí a solidaritu s oběťmi Putinova režimu,“ uvedli zástupci skupiny v tiskové zprávě. Skupina kritizuje ruskou podporu režimům v Bělorusku, Sýrii či v Barmě a soustřeďování ruských vojsk na hranicích s Ukrajinou. V souvislosti s podobou instalace pak odkázala také na honosnou rezidenci u Černého moře, která má podle vyšetřování týmu Navalného patřit Putinovi. „Snad nic nesymbolizuje skutečnou povahu současných ruských vládců tak názorně jako zlaté záchodové mísy a záchodové štětky v paláci hlavy státu, kde 13 procent obyvatel stále nemá ani vlastní záchod,“ uvedli aktivisté z Kaputin.

  Komu platí Přísaha? Skutečné dodavatele překryl Šlachta stranickou firmou

Navalného Fond boje s korupcí v lednu ve videu zveřejnil výsledky vyšetřování, podle kterého výstavbu rezidence umožnilo korupční schéma v prezidentově okruhu. Putin pak prohlásil, že „palác“ on ani nikdo z jeho rodiny nevlastní. Na sklonku ledna se k vlastnictví rezidence přihlásil oligarcha a jeden z nejbohatších Rusů Arkadij Rotenberg. Právě štětky, které na demonstrace přinesli už účastníci ruských protestů na podporu Navalného, mají odkazovat k tomu, že ve vile je údajně luxusní toaletní vybavení.

Aktivisté na páteční akci také požadovali propuštění Navalného, kterému soud v únoru, po návratu do vlasti, změnil dřívější podmíněný trest za údajnou zpronevěru na nepodmíněný. Navalnyj by měl ve vězení strávit 2,5 roku, své věznění označuje za politicky motivované. Kaputin dále žádá, aby Rusko propustilo všechny politické vězně a stáhl vojska od hranic s Ukrajinou a území Ukrajiny.

Další požadavky pak Kaputin směřuje na českou vládu. „Apelujeme na českou vládu, aby vyloučila Rosatom ze soutěže o dostavbu Dukovan, nepovolila dovoz neschválené ruské vakcíny Sputnik V, zachovala svou prozápadní orientaci a odsoudila porušování lidských práv v Rusku a ruskou okupaci Ukrajiny a vojenskou agresi vůči ní,“ uvedli aktivisté. Aktivista Otakar van Gemund v pátek také řekl, že skupina nesouhlasí s nedávným odvoláním Tomáše Petříčka (ČSSD) z funkce ministra zahraničí.

Kaputin je skupina na podporu demokracie, lidských práv a členství v EU a NATO. Staví se proti putinovskému režimu. V minulosti demonstrovala třeba proti okupaci Krymu. Před koncertem Alexandrovců v Česku také její členové oslovovali návštěvníky koncertu s tím, že Alexandrovci nejsou zábava, ale propaganda. V roce 2018 vyhodil aktivista Otakar van Gemund, který patří do skupiny, do koše květiny, které na Národní třídě položili premiér Andrej Babiš (ANO) a šéf SPD Tomio Okamura, i květiny zaslané prezidentem Milošem Zemanem. Uvedl, že památník 17. listopadu považuje za symbol demokracie v zemi a lidé jako Babiš či Okamura se podle demokratických pravidel nechovají.

  Představitel ukrajinské rozvědky: Součástky šáhedů lze sehnat i na AliExpressu

Zdroj: https://www.lidovky.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com