Havlíček poodkryl vládní úvahy: Na sport či kulturu s negativním testem

novinky.cz

Cestování, kultura či sport jen s negativním testem na koronavirus. To je podle vicepremiéra Karla Havlíčka jednou z cest, jak v Česku udržet společenský i ekonomický život. Detaily ale zatím nejsou známé.

Sportování či návštěvu divadla si do doby, než se proočkuje dostatečná část populace, budou užívat lidé, kteří se prokážou negativním testem. Na tiskové konferenci po jednání vlády to jako možnost zmínil vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Je to podle něj cesta, jak udržet při životě obchod a služby a jak udržet ekonomicko-společenský život.

Detaily plánu či návrhy, jak zvýšit testovací kapacity, ale na vládní tiskové konferenci nezazněly.

„Musí se začít už uvažovat v jiném módu. Jednotlivé země přicházejí k tomu, že jen ti, kteří budou mít negativní test, se budou moct zúčastnit nějaké akce. To, se domnívám, je i cesta, která nás v nějaké překlenovací době, než se budeme postupně proočkovávat, nemine,“ uvedl Havlíček.

Lidé podle něj budou čím dál víc motivováni k testování s ohledem na výjezdy do zahraničí či návštěvy kulturních a sportovních akcí. Vicepremiér však dodal, že to neznamená, že se lidé budou dělit na dvě kategorie.

„Ale na druhou stranu je toto cesta, jak udržet obchod a služby při životě. Je to hra o zdraví a současně hra o to, co si můžeme ekonomicky dovolit. Je to také tanec na tenkém ledě ohledně svobody jedinců,“ dodal.

V současné době je v Česku povinné se prokázat negativním antigenním či PCR testem při návštěvě příbuzných v domovech důchodců či jiných podobných sociálních pobytových zařízeních. Negativním testem se lidé musí prokázat také při cestování do některých zemí.

Česko se také od počátku epidemie potýká s nedostatečnou testovací kapacitou. Naposledy se to projevilo před vánočními svátky, kdy se na mnoho zájemců o antigenní a potažmo i PCR testy nedostalo.

  Fiala bude mít projev k občanům 26. prosince, na Nový rok vystoupí Pavel

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com