V Praze se sejdou lídři evropských zemí na zasedání nové platformy

Na Pražském hradě se dnes odpoledne sejdou lídři nejen členských států Evropské unie, ale také dalších zemí kontinentu při premiérovém zasedání Evropského politického společenství. Vedle států EU dostalo pozvánku 17 dalších zemí včetně Británie, Ukrajiny či Turecka. Na neformální večeři ke státníkům promluví prezident Miloš Zeman.

Vedle hlav unijních zemí do Prahy zavítá britská premiérka Liz Trussová, turecký prezident Recep Tayyip Erdogan či lídři balkánských a postsovětských zemí. Po úvodním projevu premiéra Petra Fialy (ODS) promluví ke kolegům čtveřice mimounijních vůdců včetně Trussové a na dálku se s nimi spojí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Poté politici usednou ke kulatým stolům, u nichž proberou dva okruhy témat. Prvním bude mír a bezpečnost, druhým ekonomika, energie a klima. Prostor bude následně na bilaterální jednání. Tisková konference se očekává ve 21:45.

S britskou premiérkou Trussovou se v Kramářově vile dopoledne setká na bilaterální schůzce předseda české vlády Fiala. Diskutovat budou o Ukrajině, bilaterální spolupráci obou zemí a kooperaci Velké Británie s EU.

Bezpečnost a doprovod účastníků unijního summitu zajistí stovky policistů z Prahy a z celé republiky, pravděpodobně se zúčastní i armáda. Dopravní uzavírky v plánu nejsou, od úterý do soboty je uzavřen celý areál Hradu.

Hlavy států a předsedové vlád členských zemí EU poté budou v pátek na neformálním zasedání Evropské rady jednat o válce na Ukrajině a vojenské a finanční podpoře země napadené Ruskem, energetice a hospodářské situaci v Evropě.

ČTK

  ČR v souvislosti s Izraelem nehrozí bezprostřední nebezpečí, řekl Fiala

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com